Bez czarny

utworzone przez | cze 10, 2014 | DIETETYKA, Owoce, ZIOŁOLECZNICTWO

Któż z nas nie widział krzewu bzu czarnego rosnącego w przydomowych ogródkach czy parkach? Czarny bez jest rośliną dosyć powszechną w Polsce, która od wielu lat jest ceniona z uwagi na niezwykłe walory smakowe i zdrowotne. Czy wiesz, jakie bogactwo składników kryje się w tych ciemnych, drobnych owocach  i jak wpływają one na Twój organizm?

Czarny bez – składniki bioaktywne

  • Czarny bez jest bogaty w witaminę A i B2, które wspólnie wpływają na dobrą kondycję błon śluzowych przewodu pokarmowego, a także biorą udział w procesie przemiany tłuszczów i białek.
  • Zawarty w czarnym bzie kwas foliowy jest ważny głównie dla kobiet chcących zajść w ciążę, a także dla tych, które spodziewają się dziecka.
  • Czarny bez jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, takich jak:
    • potas – reguluje gospodarkę płynami elektrolitycznymi w organizmie;
    • fosfor  jest ważnym składnikiem kości i błon komórkowych;
    • wapń – budulec kości.
  •  Czarny bez zawiera również dużą ilość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój infekcji w organizmie oraz procesy starzenia się komórek.

Najważniejsze korzyści płynące ze stosowania bzu czarnego:

  • Sok z bzu słynie ze swych właściwości przeciwgorączkowych.
  •  zaparciach, nerwobólach, stanach zapalnych żołądka oraz niestrawności.
  • Czarny bez jest środkiem silnie odtruwającym, ponieważ pomaga on w usuwaniu z organizmu szkodliwych substancji, które powstają w procesach przemiany materii razem z potem, moczem i kałem.
  • Składniki bioaktywne zawarte w kwiatach, owocach i liściach czarnego bzu wzmacniają naszą odporność, pomagają w leczeniu dolegliwości związanych z infekcjami układu moczowego, a także łagodzą ból głowy i zębów.
  • Czarny bez zawiera ważne dla naszego zdrowia białka inaktywujące rybosomy (RIP), które mają działanie przeciwwirusowe, w związku z czym sok z czarnego bzu stanowi doskonałe wsparcie w leczeniu sezonowych przeziębień.

Zastosowanie czarnego bzu:

  • w kuchni: soki, konfitury, marmolady, powidła, dżemy czy syropy;
  • w kosmetyce: w preparatach o działaniu ściągającym i złuszczającym, a także w leczeniu niedoskonałości cery naczyniowej oraz trądzikowej;
  • w lecznictwie: czarny bez występuje głównie jako składnik preparatów odchudzających, które mają właściwości przeczyszczające i wspomagające trawienie, a także przeciwgorączkowe i moczopędne. Czarny bez wykorzystywany jest również do detoksykacji organizmu, jak również leczenia łuszczycy, zaparć, wzdęć, a nawet problemów z wątrobą.

 

Chociaż stosowanie czarnego bzu niesie ze sobą wiele dobrego dla naszego zdrowia,
to pamiętaj, że niedojrzałe owoce bzu czarnego zawierają sambunigrynę, która jest substancją trującą. Ważne jest zatem, by zawsze pić wyłącznie sprawdzone, ekologiczne soki z bzu czarnego. Na zdrowie!

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This