Któż z nas nie widział krzewu bzu czarnego w przydomowych ogródkach czy parkach? Jednak czy każdy wie jakie bogactwo składników kryje się w ciemnych drobnych owocach tego krzewu i jak wpływają one na organizm? Oto najważniejsze z zalet bzu czarnego:

  • Sok z bzu znany jest z właściwości przeciwgorączkowych
  • W zaparciach, nerwobólach, stanach zapalnych żołądka i niestrawności
  • Jest środkiem odtruwającym, ponieważ pomaga usunąć z organizmu szkodliwe substancje powstające w procesach przemiany materii razem z potem, moczem i kałem
  • Bogaty w witaminę B2 i A, które wspólnie wpływają na dobrą kondycje błon śluzowych przewodu pokarmowego, a także biorą udział w przemianach tłuszczów i białek
  • Kwas foliowy szczególnie wskazany u kobiet chcących zajść w ciążę i podczas jej trwania
  • Składniki mineralne, głównie potas – regulujące gospodarkę płynami elektrolitycznymi w organizmie, fosfor będący składnikiem kości i błon komórkowych oraz wapń – budulec kości
  •  – zwalczające wolne rodniki, będące przyczyna infekcji w organizmie, a także starzenia się komórek

Zastosowanie:

®     W kuchni: soki, konfitury, marmolady, powidła, dżemy czy syropy

®     W kosmetyce: w preparatach sciągających, złuszczających, w leczeniu cery naczyniowej oraz trądzikowej

®     W lecznictwie: składnik preparatów odchudzających – mających właściwości przeczyszczające i wspomagające trawienie, przeciwgorączkowo, moczopędnie, do detoksykacji, w leczeniu łuszczycy, przy zaparciach, wzdęciach czy nawet w problemach z wątrobą

Pamiętajmy, ze niedojrzałe owoce bzu czarnego zawierają sambunigrynę będącą substancją trującą. Dlatego też pijmy sprawdzone, ekologiczne soki z bzu czarnego i cieszmy się zdrowiem!