Tradycyjne carpaccio przygotowuje się z bardzo cienko pokrojonego surowego mięsa, ale kto powiedział, że nie można go zrobić z surowych warzyw? Nikt! W kuchni ogranicza Cię tylko twoja własna wyobraźnia. Spróbuj więc carpaccio z cukinii, kaszy jaglanej i niepowtarzalnego sosu pietruszkowego. Warzywne carpaccio sprawdzi się rewelacyjnie jako szybka przystawka lub lekka kolacja.

 

 

 

 

Carpaccio z cukinii z kaszą jaglaną i sosem pietruszkowym

 

Składniki

na 2 porcje

✓ 1 średnia cukinia

✓ 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

✓ ziarenka granatu

✓ oliwa

✓ sól morska lub himalajska do smaku

✓ natka pietruszki do dekoracji

✓ lawenda do smaku i dekoracji (opcjonalnie)

 

Sos pietruszkowy

 

Sos pietruszkowy sprawdzi się nie tylko do carpaccio z cukinii, ale również, jako dressing do ulubionej sałatki lub jako dodatek do ryb. Ponadto jest szybki w przygotowaniu, aromatyczny i można go przechowywać aż do 7 dni w lodówce, dzięki czemu oszczędza się czas spędzony w kuchni.

✓ 1 łyżeczka pasty sezamowej (tahini)

✓ 1 łyżka stołowa oliwy

✓ 0,5 ząbka czosnku

✓ 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki

✓ 1 łyżeczka uprażonych nasion słonecznika

✓ szczypta soli

✓ sok z 1/2 cytryny

 

Przygotowanie

 

Cukinię potnij w plasterki, do miski, skrop delikatnie oliwą, dopraw solą i wymieszaj. Na patelni grillowej obsmażaj plasterki z obu stron. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj sos. Zmiksuj blenderem ręcznym wszystkie składniki , dopraw solą i spróbuj.

Na płaskim talerzu rozłóż ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj plastry cukinii, ziarenka granatu i skrop sosem pietruszkowym. Udekoruj kwiatami lawendy.

 

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox