Cukrzyca to choroba cywilizacyjna XXI wieku, w dużej mierze związana z trybem życia i odżywianiem, czyli z aspektami, na które mamy wpływ. Mowa tu głównie o cukrzycy typu 2 z uwzględnieniem cukrzycy ciążowej.

Niestety podczas leczenia cukrzycy wszelkie ogólne wskazówki dotyczące wykluczenia cukru i prowadzenia aktywnego trybu życia nie wystarczają. Trzeba dokładnie wiedzieć, gdzie i w jakich produktach znajduje się cukier. Często pacjenci nie są świadomi tego, że jego duże ilości zawiera chociażby chleb, bułeczki, naleśniki, pierożki, owoce, a także coraz częściej wędliny lub ketchupy.

Medycyna chińska a leczenie cukrzycy

Tymczasem medycyna chińska nie mówi o ilości cukru w danym produkcie oraz nie zakłada liczenia kalorii. Kieruje się jednak innymi aspektami, takimi jak energia, smaki, termika, klimat, pora roku czy konstytucja danej osoby. Nie wszystkie osoby z cukrzycą traktuje jednakowo, bo przecież nie każdy ma te same objawy i powikłania cukrzycowe. Medycyna chińska różnicuje te dolegliwości i dobiera dietę podczas cukrzycy oraz zioła dla konkretnej osoby w danym momencie. Inaczej będziemy odżywiać otyłą osobę (nadmiarową) mającą w sobie dużo gorąca, a inaczej osoby tzw. niedoborowe. W praktyce ich dieta będzie zupełnie inna – a przecież według medycyny zachodniej chorują na tę samą CUKRZYCĘ.

KORZYŚCI PŁYNĄCE ZE SZKOLENIA:

  • Nabędziesz podstawową wiedzę o smakach i termice produktu
  • Dowiesz się jaki wpływ na odżywianie mają pory roku czy klimat
  • Nauczysz się komponować posiłki odpowiednie do swoich dolegliwości
  • Zdobędziesz inspirację do zmiany stylu odżywiania
  • Poznasz podstawowe przepisy idealne dla diabetyka
  • Uwierzysz, że możesz mieć lepsze samopoczucie

Medycyna Chińska ma już 3 tysiące lat i od tylu lat działa niezmiennie według tych samych zasad. Jej podstawą jest dieta, później zioła, a dopiero w dalszej kolejności akupunktura, moksa, bańki czy Gua Sha.

To właśnie o tym porozmawiamy na dwuczęściowych warsztatach, na których zostaną przedstawione podstawowe zasady Profilaktycznej i Leczniczej Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Dwuczęściowe szkolenie: Tradycyjna Medycyna Chińska oraz leczenie cukrzycy

Szkolenie zostało podzielone na 2 części. W pierwszej omówimy podstawowe zasady dietetyczne według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które pozwolą zrozumieć podstawowe pojęcia oraz zasady dietetyki.

Druga część będzie ukierunkowana na problemy z cukrzycą oraz na to, w jaki sposób postrzega ją Medycyna Chińska

Program – I część:

  1. Podstawowe pojęcia w Medycynie Chińskiej
  2. Czym jest choroba?
  3. Czym różni się dietetyka akademicka od dietetyki energetycznej?
  4. Co to jest termika produktu i jak wpływa na nasz organizm?
  5. Sposoby obróbki termicznej i ich wpływ na nasz organizm
  6. Smaki w Medycynie Chińskiej i ich równoważenie
  7. Pięć przemian
  8. Zegar narządów – jakie znaczenie ma pora dnia na trawienie pokarmów
  9. Pory roku i klimat

W tym module mogą brać udział wszystkie osoby zainteresowane gotowaniem według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Druga część szkolenia poświęcona będzie komponowaniu posiłków w zależności od dolegliwości. Szczegółowy program drugiej części szkolenia znajduje się już na naszej stronie internetowej.

Termin: 14 marca 2019 – godz. 17.30 – 21.00

Opłata za I część:

Bilet normalny – 90 zł

Studenci do 26 r.ż. i emeryci – 80 zł

Pacjenci gabinetu – 70 zł

Opłata za II części : 14 i 21 marca

Bilet normalny – 170 zł

Studenci i emeryci – 150 zł

Pacjenci gabinetu – 130 zł

Szkolenie prowadzi:

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog

Coach Trener

Specjalista Medycyny Chińskiej