Curry, które kojarzy nam się ze zmieloną przyprawą lub pastą w kuchni indyjskiej jest sposobem przyrządzania potraw. Curry to tak naprawdę danie główne w sosie. Curry to zarówno warzywa, ser, mięso lub tak jak w poniższym przypadku ryba. Natomiast sproszkowane curry zostało stworzone przez brytyjskich kolonizatorów w celu jego transportu do domu.

 

 

 

Curry z łososiem i brokułem

 

Składniki

na 2–4 porcje

✓  1–2 filety z łososia (bez skóry)

✓  0,5 brokuła

✓  10–15 pomidorków koktajlowych

✓  1 puszka mleka kokosowego

✓  świeża bazylia lub kolendra

✓  2–3 cm świeżego kłącza imbiru

✓  2 ząbki czosnku

✓  1 średnia cebula

✓  0,5 łyżeczki kurkumy

✓  0,5 łyżeczki curry

✓  1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego

✓  ugotowany czarny lub brązowy ryż

✓  kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego (opcjonalnie)

✓  sok z 0,5 cytryny

✓  uprażony sezam

✓  sól morska lub himalajska

✓  syrop z agawy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

 

Łososia dokładnie umyj, wyciągnij ości i osusz, a następnie potnij w kawałki grubości około 4 cm. Posól i odstaw na chwilkę do lodówki. Brokuł podziel na drobne różyczki i przełóż do miseczki.

Imbir obierz i posiekaj w cienkie paseczki, czosnek w płatki, a cebulkę w nieco grubsze piórka. Pomidorki możesz przekroić na pół.

Do głębokiego garnka lub woka wlej mleko kokosowe. Kiedy się zagotuje, dodaj imbir, nasiona kopru, cynamon, curry, czosnek i po chwili cebulę. Wrzuć pomidorki i różyczki brokuła. Gotuj 2–4 minuty. Dopraw solą, spróbuj i w razie potrzeby dodaj troszkę syropu z agawy.

Wrzuć łososia i po 2–3 minutach obróć kawałki ryby na drugą stronę, żeby ugotowały się równomiernie. Skrop danie sokiem z cytryny lub limonki.

Udekoruj curry liśćmi świeżej bazylii lub kolendry, uprażonym sezamem i serwuj z pełnoziarnistym ryżem.

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox