Dietetyka wg TMC

Odżywianie w zgodzie z Teorią Pięciu Przemian jest doskonałym sposobem na przygotowywanie zrównoważonych energetycznie i równocześnie smacznych posiłków. Dla ludzi Wschodu dieta stanowi część ich filozofii życia, jest odzwierciedleniem naturalnych praw obowiązujących we wszechświecie. Opiera się na tysiącletnim bogactwie doświadczeń Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, gdzie równowaga energetyczna stanowi podstawowy element,  zapewniając zdrowie ciała i ducha.

Założenia odżywiania wg Teorii Pięciu Przemian są niezwykle proste, opierają się przede wszystkim na energetycznym potencjale tego, co zjadamy. Co więcej – pozwalają klasyfikować produkty spożywcze w grupy o konkretnym smaku i żywiole, mające konkretne działanie na organizm. Prawidłowa dieta powinna uwzględniać także termiczne działanie pożywienia oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. Stosując się do tych kilku prostych zasad otrzymujemy bez wysiłku potrawy łatwostrawne i smaczne, które umożliwiają przyswajanie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych!

Dietetyka wg Teorii Pięciu Przemian szczególną rolę powierza zrozumieniu potrzeb organizmu, właściwemu dopasowaniu menu oraz konsekwencji w jego stosowaniu – ma to zapewnić nam dobre samopoczucie, pełnię zdrowia i energii do późnych lat życia.

Celem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest doprowadzenie organizmu do jak najlepszej równowagi i harmonii, tak aby nasz organizm bez przeszkód odzyskał swój naturalny stan, czyli ZDROWIE !!!


Ogólne zalecenia dietetyczne

Odżywianie zgodnie z zasadami dietetyki medycyny chińskiej jest nie tylko świetnym pomysłem na przygotowanie zrównoważonych, energetycznych i  smacznych posiłków, ale również znakomitym sposobem profilaktyki zdrowotnej.

Każdy z nas, z reguły, jada co najmniej trzy razy dziennie – odżywianie jako rodzaj medycyny zapobiegawczej nabiera specjalnego znaczenia – nie wymaga żadnych dodatkowych zabiegów prócz przygotowania posiłków – co i tak byśmy zrobili:) Zalecenia dietetyczne wywodzące się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej nie tylko sprzyjają poprawie samopoczucia, czy wzmocnieniu sił witalnych, ale przede wszystkim – w przypadku choroby – są w stanie przyspieszyć powrót do zdrowia, regenerację organizmu, ale i są w stanie zmniejszyć wydatki na zabiegi lecznicze czy wreszcie – lekarstwa.

Charakterystyka pięciu smaków

Wiedza dotycząca oddziaływania smaku (a właściwie pięciu smaków) na naszą psyche i somę jest jednym z filarów filozofii odżywiania według pięciu przemian. I tak, zgodnie z filozofią tradycyjnej medycyny chińskiej, każdej przemianie przyporządkowany jest jeden ze smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny lub ostry. Każdy z nich ma określone właściwości i inaczej wpływa na nasz organizm, jego funkcjonowanie, nasze nastroje a także ogólny stan zdrowia.

W dużym uproszczeniu, możemy stwierdzić, iż celem dietetyki pięciu przemian jest wyważone i kompletne odżywianie organizmu – a żeby to osiągnąć każdy posiłek powinien zawierać w sobie odpowiednio zbilansowane wszystkie pięć smaków.



Termika Produktów

Zdrowa dieta to słowo-klucz, które u wielu z nas budzi podobne skojarzenia – liczenie kalorii, unikanie tłuszczów, cukrów, czy węglowodanów, dokładne sprawdzanie składu artykułów żywnościowych… Możliwości jest wiele. Jednak dietetyka oparta o Teorię Pięciu Przemian, zwraca uwagę na coś zupełnie innego – na energię termiczną spożywanych produktów.