Czosnek to niewątpliwie jedna z najbardziej leczniczych roślin na świecie. Zwalcza infekcje, jest naturalnym antybiotykiem, silnym przeciwutleniaczem, wspomaga spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie czosnku przyczynia się do ochrony organizmu przed zawałem i udarem, gdyż posiada właściwości przeciwzakrzepowe.

Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, potas, flawonoidy, aminokwasy, saponiny, mikroelementy.

Może stanowić dodatek do większości gotowanych potraw, dając doskonałe uzupełnienie smakowe oraz zdrowotne. Ma smak ostry, dzięki temu wykazuje działanie rozpraszające, dlatego często używamy go przy przeziębieniach. Daje także rewelacyjne rezultaty przy usuwaniu pasożytów zarówno u dzieci jak i dorosłych.

Możemy spożywać go na surowo, marynowany, jako dodatek do gotowanych potraw oraz w formie nalewek o działaniu leczniczym.

Nalewka czosnkowa

Receptura na nalewkę czosnkową (“eliksir młodości”) sięga około 5000 lat i posiada całe mnóstwo zdrowotnych właściwości! Leczy się nią migreny, zapalenie zatok,  hemoroidy, miażdżycę, nadciśnienie, zapalenie stawów, bezsenność, zakrzepicę mózgu, wrzody żołądka, zwyrodnienia stawów, reumatyzm, poprawia wzrok, odmładza i oczyszcza organizm, wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, a nawet polecana jest podczas leczenia raka.  Działa lepiej niż niejeden lek z aptecznej półki.

 Składniki na ”eliksir młodości”:

  • 350 gramów świeżego czosnku

  • 200 ml czystego spirytusu

Przepis na “eliksir młodości”:

Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę do słoika, następnie zalać go 200 ml spirytusu. Słoik zakręcić i przenieść do zimnego i ciemnego pomieszczenia, ale nie do lodówki. Gdy odstoi tak 10 dni, należy odcedzić nalewkę przez gazę i przelać do ciemnego naczynia i ponownie postawić w ciemne miejsce, lecz tym razem na 4 dni. Po tym czasie eliksir młodości jest gotowy.

Kuracja i sposób jej przygotwania:

Uwaga! Każdą ilość kropli należy przyjmować z około 50 ml kwaśnego produktu mlecznego (najlepiej kefir w butelkach szklanych), co zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z ust.

 Cała kuracja trwa 10 dni.

Nalewkę należy przyjmować 3 razy dziennie i za każdym razem należy zwiększać ilość przyjmowanych kropel o jedną (zaczynając w pierwszy dzień na śniadania od 1 kropli). Gdy dojdzie do 15 kropli, należy wziąć kolejnego dnia ponownie 15 kropli i następnie zmniejszać ilość nalewki o jedną kroplę. Aż 10 dnia kuracji zejdziemy do jednej kropli.

I etap:

II etap:

Tabela etap II- 2

Stosując nalewkę wewnętrznie, kuracji nie należy stosować częściej niż raz na 5 lat.

Nalewkę możemy stosować także zewnętrznie przy trądziku, tłustym łojotoku, do przemywania ran, nawet tych ropiejących, bo pamiętajmy, że czosnek działa antybakteryjnie . Ze względu na specyficzny zapach czosnku, zamiennikiem przy tych problemach może być przeciwgrzybiczny i antybakteryjny krem do rąk i paznokci firmy Dr Nona lub balsam Solaris. Możemy tę nalewkę użyć także przy przeziębieniach do smarowania klatki piersiowej i pleców lub sól z Morza Martwego z wódką w proporcji 1 łyżeczkę soli na 100g wódki. Wcześniej sól należy rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody.

 

Ciekawostka – Czosnek na owsiki

Obierz ząbek czosnku, rozdrobnij, przyłóż w takiej formie na pępek po wcześniejszym posmarowaniu kremem. Przyklej plastrem.

Jako wzmocnienie kuracji można wykonać lewatywę z soli rumiankowej Dr Nona w proporcji 1 łyżeczkę soli na 0,5 l ciepłej wody.