Czosnek to niewątpliwie jedna z najbardziej leczniczych roślin na świecie. Zwalcza infekcje, jest naturalnym antybiotykiem, silnym przeciwutleniaczem, wspomaga spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie czosnku przyczynia się do ochrony organizmu przed zawałem i udarem, gdyż posiada właściwości przeciwzakrzepowe.
Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, potas, flawonoidy, aminokwasy, saponiny, mikroelementy.
Może stanowić dodatek do większości gotowanych potraw, dając doskonałe uzupełnienie smakowe oraz zdrowotne. Z pozycji Medycyny Chińskiej ma smak ostry, dzięki temu wykazuje działanie rozpraszające, dlatego często używamy go przy przeziębieniach. Daje także rewelacyjne rezultaty przy usuwaniu pasożytów zarówno u dzieci jak i dorosłych.
Możemy spożywać go na surowo, marynowany, jako dodatek do gotowanych potraw oraz w formie nalewek o działaniu leczniczym.
Nalewka czosnkowa
Receptura na nalewkę czosnkową (“eliksir młodości”) sięga około 5000 lat i posiada całe mnóstwo zdrowotnych właściwości! Leczy się nią migreny, zapalenie zatok, hemoroidy, miażdżycę, nadciśnienie, zapalenie stawów, bezsenność, zakrzepicę mózgu, wrzody żołądka, zwyrodnienia stawów, reumatyzm, poprawia wzrok, odmładza i oczyszcza organizm, wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, a nawet polecana jest podczas leczenia raka. Działa lepiej niż niejeden lek z aptecznej półki.
Składniki na ”eliksir młodości”:
- 350 gramów świeżego czosnku
- 200 ml czystego spirytusu
Przepis na “eliksir młodości”:
Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę do słoika, następnie zalać go 200 ml spirytusu. Słoik zakręcić i przenieść do zimnego i ciemnego pomieszczenia, ale nie do lodówki. Gdy odstoi tak 10 dni, należy odcedzić nalewkę przez gazę i przelać do ciemnego naczynia i ponownie postawić w ciemne miejsce, lecz tym razem na 4 dni. Po tym czasie eliksir młodości jest gotowy.
Kuracja i sposób jej przygotwania:
Uwaga! Każdą ilość kropli należy przyjmować z około 50 ml kwaśnego produktu mlecznego (najlepiej kefir w butelkach szklanych), co zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
Cała kuracja trwa 10 dni.
Nalewkę należy przyjmować 3 razy dziennie i za każdym razem należy zwiększać ilość przyjmowanych kropel o jedną (zaczynając w pierwszy dzień na śniadania od 1 kropli). Gdy dojdzie do 15 kropli, należy wziąć kolejnego dnia ponownie 15 kropli i następnie zmniejszać ilość nalewki o jedną kroplę. Aż 10 dnia kuracji zejdziemy do jednej kropli.
Stosując nalewkę wewnętrznie, kuracji nie należy stosować częściej niż raz na 5 lat.
Nalewkę możemy stosować także zewnętrznie przy trądziku, tłustym łojotoku, do przemywania ran, nawet tych ropiejących, bo pamiętajmy, że czosnek działa antybakteryjnie . Ze względu na specyficzny zapach czosnku, zamiennikiem przy tych problemach może być przeciwgrzybiczny i antybakteryjny krem do rąk i paznokci firmy Dr Nona lub balsam Solaris. Możemy tę nalewkę użyć także przy przeziębieniach do smarowania klatki piersiowej i pleców lub sól z Morza Martwego z wódką w proporcji 1 łyżeczkę soli na 100g wódki. Wcześniej sól należy rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody.
Ciekawostka – Czosnek na owsiki
Obierz ząbek czosnku, rozdrobnij, przyłóż w takiej formie na pępek po wcześniejszym posmarowaniu kremem. Przyklej plastrem.
Jako wzmocnienie kuracji można wykonać lewatywę z soli rumiankowej Dr Nona w proporcji 1 łyżeczkę soli na 0,5 l ciepłej wody.