W Polsce nie brakuje zwolenników tego pysznego i bardzo zdrowego, soczystego i chrupiącego owocu. Przysłowie mówi: “Jedno jabłko z wieczora i nie potrzeba doktora”

 

Właściwości jabłek

Jabłka są nisko kaloryczne, jedna sztuka zawiera około 70 kcal i pokrywa to 12 % dziennego zapotrzebowania na błonnik oraz 18% na witaminę C. Zawierają również witaminy:  B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A.

Jabłka posiadają właściwości odkwaszające organizm, gdyż zawierają dużo zasadowych soli mineralnych, potas w nich zawarty reguluje gospodarkę wodną, a żelazo chroni przed anemią.  Działają leczniczo na wątrobę, serce, układ nerwowy oraz mięśnie.

Jabłka dla urody

Codzienne spożywanie jabłek pomaga przy przyswajaniu wapnia przez organizm, dzięki temu możemy cieszyć się zdrowymi paznokciami, włosami i zębami. Witamina C zawarta w tym owocu, pozwala pozbyć się z organizmu wolnych rodników oraz bierze udział w biosyntezie kalogenu przeciwdziałając wiotczeniu skóry, a w połączeniu z witamina P przeciwdziała tworzeniu się tzw “pajączków” na skórze.

Wielkim bogactwem jabłek jest pektyna, która usprawnia pracę jelit, pozytywnie wpływa na florę bakteryjną, reguluje wypróżnianie, zwiększa również poziom dobrego cholesterolu.

Owoc ten posiada właściwości odtruwające organizm, gdyż pektyna w nich zawarta wiąże metale ciężkie jak: ołów i kobalt, które w następnej kolejności są wydalane z organizmu. Dlatego o jedzeniu tego małego okrągłego owocu powinni szczególnie pamiętać nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, osoby pracujący w szkodliwym środowisku (np. w drukarni).

 

Jak jeść jabłka?

Należy pamiętać, że najwięcej zdrowych składników kryje się w skórce. Dlatego nie należy obierać ze skórki jabłek przed jedzeniem. Jedynie trzeba porządnie umyć je zanim zaczniemy jeść. Przy kupowaniu jabłek należy wybierać tylko nieuszkodzone i niepoobijane.

jabłka

Ważną informacją jest, że jabłka mogą zawierać różną zawartość witamin, w zależności  od gatunku i warunków uprawy. Oczywiście ich prozdrowotne działanie będzie wtedy gdy kupujemy ekologiczne bez środków konserwujących, grzybobójczych, herbicydów czy pestycydów.

UWAGA! Surowe jabłka jemy w okresie wiosenno-letnim, natomiast w okresie jesienno-zimowym kiedy już jest niska temperatura na zewnątrz jabłka powinny być podawane na ciepło np przygotowane w piekarniku z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu lub jako dodatek do ryżu czy po prostu kompot z jabłek.

 

Domowa apteczka jabłkowa

  1. Gotowane starte jabłka pomagają wyleczyć biegunkę u dzieci.
  2. Herbata ze skórek idealnie nadaje się do płukania jamy ustnej i gardła
  3. Mikstura z 2 łyżeczek octu jabłkowego, 2 łyżeczkami miodu rozpuszczonymi w połowie szklanki przegotowanej wody, poprawiają trawienie oraz zwalczają infekcje.

Kosmetyki z jabłka

Maseczka jabłkowa:

Składniki:

  • pół jabłka

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka miodu

  • sok z cytryny

  • 1 łyżka winnego octu jabłkowego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki zmiksować, gładką papkę położyć na twarz, szyję i dekolt, następnie po 30 minutach spłukać letnią wodą.

Jabłkowy płyn do płukania ust:

Składniki:

  • wyciśnięty sok z jabłka

  • suszony imbir

  • mielone goździki lub mięta

Wszystkie składniki wymieszać, otrzymany płyn przechowywać w lodówce.

Najlepiej płukać jamę ustną kilka razy dziennie, przez około 2 minuty jedną łyżką przygotowanego płynu.

Jabłkowa kąpiel: 

Składniki:kąpiel

  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku jabłkowego

  • ½ szklanki naturalnego mydła

  • 4 łyżki miodu

  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki wymieszać, aż do powstania jednolitego płynu.

Do kąpieli dolewać około ½ szklanki mikstury.

Przechowywać w lodówce.

Więc jeśli chcesz być zdrowa i piękna zjadaj minimum jedno jabłko dziennie i korzystaj z walorów tego owocu!