Okres jesienno-wiosenny sprzyja większej aktywności bakterii i wirusów, nie tylko w dni kiedy jest plucha na zewnątrz. Bardzo często jest już ładna pogoda, tylko zawieje trochę wiatru, a my łapiemy infekcję. Spowodowane jest to znacznym obniżeniem odporności naszego organizmu. Dlatego też każdego dnia powinniśmy wzmacniać nasz organizm poprzez działania profilaktyczne. Jednak zdarza się tak, iż mimo profilaktyki, właściwego trybu życia oraz diety nie zawsze udaje nam się uniknąć infekcji. Wtedy zanim sięgniemy po antybiotyk zwróćmy się ku niezawodnym domowym sposobom na pierwsze oznaki przeziębienia.

Jesienno-wiosenna walka z przeziębieniem. Jak ją wygrać? Po pierwsze diagnoza!

medical-563427_640

W Medycynie Chińskiej zalecenia w leczeniu przeziębienia uzależnione są od objawów, jakie występują u pacjenta. Operujemy tutaj zupełnie innymi jednostkami chorobowymi takimi jak Gorący Wiatr lub Zimny Wiatr – co przedstawia poniższa tabela. W zależności od występujących objawów taką stosujemy kurację. Większość kuracji przedstawionych w poniższym wpisie dotyczy początkowej fazy przeziębienia, kiedy patogen jest jeszcze na powierzchni i należy pozbyć się go z organizmu. Bardzo często poprzez wywołanie potów.

Zimny Wiatr Gorący Wiatru
  • kaszel
  • awersja do zimna
  • dreszcze
  • lekka zadyszka
  • kichanie
  • katar z wodnistą lub białą wydzieliną
  • niewysoka gorączka lub brak podwyższenia temperatury
  • brak potów
  • bóle ciała
  • sztywność karku
  • ból głowy
  • jasny mocz
  • suchy kaszel z odczuciem łaskotania w gardle
  • awersja do zimna
  • dreszcze
  • gorączka
  • ból gardła
  • lekkie poty
  • bóle ciała
  • ból głowy
  • katar z żółtą wydzieliną
  • kichanie
  • lekkie pragnienie
  • lekko ciemniejszy mocz

Strategia działania

W zależności od powyższej diagnozy stosuje się inną strategię leczenia.

Strategia leczenia – Zimny wiatr Strategia leczenia – Gorący Wiatr
  • uwolnić Powierzchnię
  • przywrócić przypływ Qi Płuc w dół
  • rozproszyć Wiatr i Zimno poprzez wywołanie potów
  • zatrzymać kaszel
  • uwolnić Powierzchnię
  • rozproszyć Wiatr
  • oczyścić (wydrenować) Gorąco
  • przywrócić przepływ Qi Płuc w dół
  • zatrzymać kaszel

 

zimny_wiatr - Jesienno-wiosenna walka z przeziębieniem

 

Przepisy

Napar ze świeżego imbiru

Jesienno-wiosenna walka z przeziębieniem Składniki:

  • 2 szklanki (500 ml) wody
  • 2 łyżki (30 g) pokrojonego świeżego imbiru
  • brązowy cukier do smaku

Działanie:

Świeży imbir działa napotnie.

Przygotowanie:

W rondelku zagotować wodę, dodać pokrojony imbir i gotować tak długo, aż wyparuje połowa płynu. Dodać brązowego cukru i gotować jeszcze przez trzy minuty. Wypić gorące i przykryć się kocem lub ciepło ubrać. Stymuluje krążenie.

Napar z krwawnika i świeżego imbiru

Jesienno-wiosenna walka z przeziębieniem Składniki:

  • 1 łyżkę ziela krwawnika
  • kilka plastrów świeżego imbiru

Przygotowanie:

1 łyżkę ziela krwawnika i kilka plastrów świeżego imbiru zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na kilka minut, wypić ciepłe.

Napar ziołowy

Jesienno-wiosenna walka z przeziębieniem Składniki:

  • ziele krwawnika 3 g
  • korzeń arcydzięgla litora 3 g
  • kwiat bzu czarnego 3 g
  • kłącze świeżego imbiru 3 g
  • ziele świetlika łąkowego 3 g

Przygotowanie:

Składniki dodać do zimnej wody (1- 1,5 szklanki), doprowadzić do zagotowania, nie gotować, odstawić do naparzania pod przykryciem na kilka minut, pić ciepłe 3-4 razy w ciągu dnia ( podana gramatura to dawka na jedną porcję, a nie na jeden dzień)

Cebula siedmiolatka w congee ze słodkiego ryżu z imbirem

 zupa Składniki:

  • 5 sztuk cebulki siedmiolatki w całości Herba Alli Fistulosi (Cong Bai)
  • 15 g świeżego kłącza imbiru Rhizoma Zingiberis recens (Sheng Jiang)
  • 100 g ryżu słodkiego Semen Oryzae Glutinosae (Nuo Mi)

Działanie:

Usuwa zablokowanie powierzchni, eliminuje toksyny.

Wskazania:

Początkowe stadia ataku patogenicznych czynników zewnętrznych, przejawiające się ogólnym bólem ciała, awersją do zimna, dreszczami, itp.

Przygotowanie i stosowanie:

Najpierw ugotować ryż do miękkości w dużej ilości wody. Rozdrobnić cebulę siedmiolatkę i drobno posiekać kłącze imbiru. Dodać do zupy ryżowej, gotować 1- 2 minuty na małym ogniu. Spożywać na ciepło. Pojawienie się potów świadczy o usunięciu patogenu.

 Zupa ryżowa z cebulą dymką i imbirem na przeziębienie

 zupa_ryżow_z_cebulą Składniki:

  • cebula dymka – 5 sztuk w całości
  • kłącze imbiru 15 g
  • biały ryż 100 g

Przygotowanie:

Ugotować ryż w dużej ilości wody, dodać posiekane łodygi cebulki dymki i utarty imbir, krótko zagotować.

Działanie:

Otwiera powierzchnię, wywołuje lekkie poty, usuwa toksyny

Nalewka z imbiru

Tinctura Zigiberis (wg. “Farmakopei Polskiej II”)

imbir Składniki:

  • Rhizoma Zingiberis 20 cz (kłącze imbiru)
  • spiritus 70% 100 cz

Działanie:

  • ogrzewa ciało
  • stymuluje trawienie
  • działa napotnie
  • oczyszcza śluz z klatki piersiowej

Przygotowanie:

Nalewkę imbirową przyrządza się przez siedmiodniowe wytrawianie (maceratio). Nalewka imbirowa jest żółto-brunatna, o zapachu imbiru i smaku palącym

  • Tinctura Zingiberis możemy zastosować wewnętrznie w problemach żołądkowych i przeziębieniach, a także zewnętrznie, przy zaburzeniach krążenia w kończynach i reumatyzmie.

Zupa imbirowo – gruszkowa

 zupa imbirowo-gruszkowa Składniki:

  • 2 szklanki (500 ml) wody
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka ( 15 g) pokrojonego świeżego imbiru
  • 1 łyżka ( 15 g) pokrojone cebulki siedmiolatki ( tylko białe części łodyg)
  • 2 ubite jajka

 

Przygotowanie:

Zagotować wodę w rondelku. Dodać do wrzącej wody przekrojoną na pół nieobraną gruszę, pokrojony imbir i cebulkę siedmiolatkę. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. W międzyczasie ubić jajka w szklanej lub ceramicznej misce. Kiedy wywar jest gotowy, co można poznać po zapachu imbiru unoszącym się w całej kuchni, wlać gorący wywar do naczynia z ubitymi jajkami, wymiesza i wypić na ciepło. Następnie przykryć ciepłym kocem i wygrzewać się, aż wystąpią poty. Przyjmować jednorazowo lub raz dziennie przez dwa lub trzy dniu, do ustąpienia objawów przeziębienia

Zupa ryżowa z cebulką dymką i imbirem na przeziębienie

zupa Składniki:

  • cebula dymka -5 sztuk w całości
  • kłącze imbiru 15 g
  • biały ryż 100 g

Przygotowanie:

Ugotować ryż w dużej ilości wody, dodać posiekane łodygi cebulki dymki i utarty imbir, krótko zagotować.

Działanie:

Otwiera powierzchnię, wywołuje lekkie poty, usuwa toksyny

Inhalacje z cebulą siedmiolatką

Białą część jednej łodygi cebulki siedmiolatki pokroić wzdłuż, przystawić bezpośrednio pod nos i głęboko wdychać wydzielany zapach. Kontynuować aż do udrożnienia nosa.

Napar z kwiatu lipy z sokiem malinowym

Czubatą łyżkę kwiatu lipy zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na około 10 minut, dodać 1-2 łyżki soku malinowego (prawdziwego, czyli z owoców) i wypić ciepłe, po czym położyć się do łóżka.

 

Sól z wódką – należy rozpuścić łyżeczkę soli Dr Nona w łyżce gorącej wody, następnie dodać 100 g wódki (nie spirytusu). Mieszanka ta służy do nacierania klatki piersiowej, pleców i stóp. Należy wtedy pozostać w domowym zaciszu – nie wychodzić na zewnątrz!

sol_z-wodka1

 

goracy_wiatr

Zielona herbata z imbirem i siedmiolatką

Szczególnie skuteczna do usuwania bólu głowy wywołanego przeziębieniem

tea

Składniki:

  • 1,5 szklanki (375ml) wody
  • 1 łyżka (15 g) pokrojonego świeżego imbiru
  • 1 łyżka (15 g) posiekanej cebulki siedmiolatki ( tylko biała część)
  • 2 łyżeczki (10 g) liść zielonej herbaty
  • (*) 1 łyżka (15 g) orzechów włoskich

Przygotowanie:

Zagotować wodę w rondelku. Dodać imbir, cebulkę i zieloną herbatę i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wypić na gorąco i unikać wiatru i zimna.

(*) Jeśli oprócz objawów przeziębienia występuje gorączka, należy dodać orzechy włoskie i gotować wszystkie składniki 15 minut.

Zielona herbata z imbirem

To skuteczny, szybko działający lek na silne bóle głowy towarzyszące przeziębieniu.

zielona herbata Składniki: 

  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • ¼ szklanki (50 g) świeżego imbiru pokrojonego na cienkie plasterki
  • ¼ szklanki (50 g) brązowego cukru
  • 1 łyżeczka (5 g) liści zielonej herbaty
  • (*) ½ łyżeczki (2,5 ml) octu ryżowego

Przygotowanie:

Zagotować wodę w rondelku, dodać imbir i cukier, ponownie doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć gaz, odczekać 1-2 minuty (by nie uszkodzić witaminy C w liściach herbaty) i dodać zieloną herbatę. Przykryć i pozostawić do zaparzenia na 5 minut.

Można dodać ocet ryżowy, który działa ogrzewająco i  wspomaga usuwanie toksyn.

Po wypiciu takiej herbaty zaleca się spożycie congee ryżowego.

Wywar z mięty i siedmiolatki

Mięta jest ostra i ochładzająca, jej działanie unosi się do głowy (Yang). Dzięki temu jest skutecznym środkiem zaradczym w usuwaniu ból głowy, który towarzyszy przeziębieniu.

herbata Składniki:

  • 20-30 liści świeżej mięty pieprzowej lub 2 łyżki (10 g) suszonych liści mięty pieprzowej
  • 2-3 rozgniecione cebulki siedmiolatki ( tylko białe części)
  • 2 szklanki (500 ml) wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w rondlu. Zagotować. Gotować na małym ogniu 15 minut lub do wyparowania połowy płynu. Pić ciepłe lub gorące.

Zielona Herbata z liśćmi mniszka i kwiatem chryzantemy

herbata Składniki:

  • 1 łyżka (15 g) suszonych liści mniszka
  • 2 łyżki (10 g) kwiatów chryzantemy
  • 2 łyżki (10 g) zielonej herbaty
  • 1 szklanka (250 ml) wody

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i przechowywać w zamkniętym słoju lub w innym chermatycznie zamykanym pojemniku.

Przygotowanie:

  • 1 czubatą łyżkę mieszanki umieścić w kubku i zalać wrzątkiem. Pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na 5 minut
  • Pić ciepłe 2 x dziennie

Napar z mięty i kwiatu bzu czarnego

herbata Składniki:

  • 2 łyżki kwiatu bzu czarnego
  • 2 łyżki mięty

Przygotowanie:

Zioła zalać 0,75 -1 litrem wody, zaparzać pod przykryciem 20-30 minut, pić ciepłe 2-3 razy dziennie.

Działanie:

Oczyszcza gorący wiatr. Skuteczny środek na grypę, bóle gardła i pierwsze stadium infekcji górnych dróg oddechowych.

Congee z miętą i kwiatem chryzantemy 

congee Składniki:

  • 9 g liści mięty Herba Menthae – Bo He
  • 9 g kwiatu chryzantemy – Flos Chrysanthemi Morifolii
  • 6 g Herba Lophatheri Gracilis – Dan Zhu Ye
  • 100 g ryżu białego Semen Oryzae Saticae – Jing MI

Przygotowanie:

Składniki gotować 5-7 minut, usunąć zioła, zachować wywar. Ugotować ryż w dużej ilości wody, po ugotowaniu dodać wywar z ziół. Przyjmować 2x dziennie.

Congee z nasionami łopianu 

łopian Składniki:

  • 15 g nasion łopianu Semen Arctii Lappae – Niu Bang Zi
  • 50 g ryżu białego Semen Oryzae Sativae – Jing Mi
  • 3-5 g cukru – Bing Tang

Przygotowanie i stosowanie:

Najpierw gotować nasiona łopianu w 200 ml wody, tak by pozostało 100 ml, usunąć nasiona, zachować wywar. Następnie ugotować ryż w 400 ml wody z dodatkiem wywaru z nasion łopianu i cukrem. Spożywać na ciepło 2 x dziennie.

Działanie:

Rozprasza i eliminuje gorący wiatr, usuwa toksyny, łagodzi wysypkę, oczyszcza gardło i usuwa obrzęk, rozjaśnia oczy.

Wskazania:

Wyniknięcie zewnętrznego czynnika gorącego wiatru, kaszel i przeziębienie, kaszel ze śluzem ( which is not crisp), ból o obrzęk gardła, wysypka w przebiegu odry, opuchlizna, zaparcia.

Kompres z soli na bolące gardło

Rozpuść łyżeczkę soli Dr Nona w 1 łyżce gorącej wody, dolej 100g wódki (nie spirytusu), wymieszaj, pozostaw w szklanym słoiczku lub buteleczce. W przypadku bolącego gardła weź ściereczkę, nałóż na nią woreczek foliowy, na nim płatki kosmetyczne lub watę i polej miksturą soli z wódką. Posmaruj szyję kremem, najlepiej dynamicznym, załóż kompres na szyję na całą noc. Tak kiedyś robiły nasze babcie :-)

kompresz-soli

 

Źródło:

Szkolenia z zakresu medycyny chińskiej w tym Lecznicza i Profilaktyczna Dietetyka Medycyny Chińskiej – dr Agnieszka Krzemińska

 

end