Jeżyny mają wiele imion – ostrężyna, popielica, sinojagoda, plich. Już Grecy i Rzymianie znali jej zbawienne właściwości oczyszczające i regenerujące organizm. Wykorzystywali ją również do barwienia tkanin. Jeżyny swą niepowtarzalną barwę zawdzięczają barwnikowi zwanemu antocyjanina dzięki czemu są łatwo dostępnym źródłem antyoksydantów – które działają cuda w naszym organizmie.Nieocenione bogactwo natury zarówno dla ciała jak i zmysłów. Sprawdź jak można wykorzystać nie tylko owoce na przetwory z przepisu naszych babć ale również liście, młode pędy, płatki kwiatów, łodygi a nawet korzeń jeżyny. Sezon jeżynowy w pełni. Korzystajmy.

Trochę historii o jeżynach

Jeżyny są jednymi z najstarszych roślin leczniczych. W starożytności w Grecji i w Rzymie żuto liście w celu wzmacniania dziąseł. Galen i Awicenna zalecali również nacieranie się i kąpiele na problemy ze skórą. Dodatkowo jeżyny oczyszczają krew a tym samym odtruwają nasz organizm z toksyn. Napar można stosować w przypadku zgagi, biegunek, bóli brzucha oraz wzdęć. Jeżyny swój kolor zawdzięczają zawartym w sobie barwnikowi (antocyjanina) dzięki czemu są łatwo dostępnym źródłem antyoksydantów. 

Prozdrowotnie o jeżynach

Witaminy

 

Minerały

 

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Witamina C

       21 mg

x

Wapń

29 mg

x

Wartość energetyczna

43 kcal

Tiamina

0.020 mg

 

Żelazo

0.62 mg

 

Białko ogółem

 1.30 g

Ryboflawna 

0.026 mg

 

Magnez 

20 mg

 

Tłuszcz  

0.49 g

Niacyna

 0.646 mg

 

Fosfor 

22 mg

 

Węglowodany

 9.61 g

Witamina B6

0.030 mg

 

Potas 

162 mg

 

Błonnik

 5.30 g

Kwas foliowy 

25 ug

 

Sód 

1 mg

 

 

 

Witamina A 

11 ug

 

Cynk

0.53 mg

 

 

 

Witamina E 

1.17 ug

 

 

 

 

 

 

Witamina K

19.8 ug

 

 

 

 

 

 

Źródło danych: USA National Nutrient Database for Standard Reference

Dodatkowo:

  • Zawierają: cukry, kwasy, pektyny, antocyjany, karotenoidy
  • Działają antybakteryjnie
  • Działa oczyszczająco
  • Ściąga pory
  • Odżywia
  • Regeneruje

Zdrowe i pyszne przetwory jeżynowe na zimowe wieczory

Chociaż w naszym klimacie nie zawsze możemy cieszyć się świeżymi jeżynami nie znaczy to, że jesteśmy skazani na gotowe przetworzone produkty. Przetwory z jeżyn przy odrobinie czasu możemy przygotować sobie sami. Dzięki nim w dowolnym momencie w domowym zaciszu możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem lata.

Przepis na jeżynowy dżem oraz sok. 

Jeżeli jednak lubicie również tak jak ja całe owoce skąpane w soku polecam wam kolejny fenomenalny przepis który zagości w waszych domach i zatrzyma smak lata na dłużej.

Lato w słoiku czyli skąpane jeżyny w soku

Świeże jeżyny – własne lub ze sprawdzonego źródła – myjemy na sicie. Gdy woda już odcieknie przekładamy do garnka dodając cukru – zamiast zwykłego białego można tutaj użyć również trzcinowego który podkreśli smak. Cukru nie powinno być za mało. Jeżyny należy nim oprószyć, ale nie przesadzić z jego ilością. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia garnek z jeżynami stawiamy na ogniu i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków.Aby owoce zachowały swój wygląd i nie rozpadły się należy jak najmniej je mieszać ale na tyle by nie przywarły i nie przypaliły się. Po czym przekładamy do przygotowanych wcześniej i wyparzonych słoików jeżyny wraz z sokiem. Następnie odwracamy słoiki i czekamy do całkowitego wystygnięcia. Opracowane na podstawie blogu  Pani Agnieszki Maciąg.

Oczyszczająca kąpiel z jeżynowych liści


Kąpiel z jeżynowych liści działa oczyszczająco i łagodząco. Dedykowana jest ona w szczególności osobą mającym problemy skórne. Już w starożytności odkryto ich dobroczynny wpływ na skórę. Aby przygotować ów kąpiel należy zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Przy tym należy pamiętać by były ze sprawdzonych miejsc lub osób gdyż wszystko to co w nich będzie nasza skóra wchłonie jak gąbka. Do przygotowania kąpieli potrzebujemy pełną szklankę jeżynowych liści. Przekładamy je do dużego garnka i zalewamy je 4 litrami wody. Następnie gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie należy wywar odcedzić uważając przy tym by się nie popatrzyć i wlać do wanny. Kąpiel powinna trwać około 20 minut. 

Płukanka ze świeżych liści jeżyn do włosów

      

Płukanki do włosów do kolejny ukłon w stronę naszych babć. Przyrządzić je można ze świeżych ziół i liści owoców. Jedną z takich płukanek jest płukanka ze świeżych liści jeżyn działa odżywczo, wzmacniająco oraz przeciwłupieżowo. Aby przygotować płukane należy do niewielkiego garnka wsypać pół szklanki liści z jeżyn z dwoma szklankami przegotowanej wody. Następnie zagotować na średnim ogniu po czym zmniejszyć i gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie odstawić na pół godzinie i odcedzić przelewając do butelki lub naczynia z którego łatwo będzie nam polewać włosy. Płukać już umyte włosy jako ostatnie płukanie.

 

 

 

Źródło