Koktajl lniany z ananasem, grapefruitem i jagodami goji brzmi pysznie. Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego są jednym z najbardziej popularnych środków medycyny naturalnej. Koktajl lniany to jedna z możliwości jego wykorzystania w codziennej kuchni. Dodatkowo ten wspaniały koktajl lniany ma właściwości nawilżające. Działa również regenerująco na błonę śluzową żołądka oraz jelit. Ponadto dodanie grejpfruta oraz ananasa pozwala wzmocnić proces odkwaszania organizmu. Polecany jest on w szczególności dla osób, którzy zmagają się z refleksjami oraz zaparciami.

 

 

 

 

 

Koktajl lniany z ananasem grapefruitem i jagodami goji

Składniki

na 2 porcje

✓  1 szklanka świeżego ananasa

✓  1 grejpfrut

✓  2 łyżki jagód goji

✓  6 łyżek siemienia lnianego

✓  0,5 litra wody źródlanej lub mineralnej

✓  kilka listków bazylii

✓  1 łyżka syropu z agawy lub daktylowego (opcjonalnie)

✓  listki melisy lub mięty do dekoracji

 

Przygotowanie

 

Zagotuj wodę i wrzuć nasiona lnu. Gotuj około 10 minut, aż uzyskasz konsystencję kisielu. Oddziel ziarenka od płynu. Po zmiksowaniu możesz je wykorzystać do zagęszczania innych dań lub zupy warzywnej.

Z grejpfruta wytnij miąższ. Ananas pokrój w drobną kostkę. Jeżeli jest za mało dojrzały i zbyt kwaśny, podpraż go na oleju kokosowym. Zmiksuj owoce wraz z płynem lnianym. Koktajl-kisiel serwuj na ciepło lub w temperaturze pokojowej udekorowany jagodami goji.

 

 

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox