Pieczone jabłko to po raz kolejny ukłon w stronę smaków dzieciństwa, do których z chęcią wracamy w dorosłym życiu. Dzisiejsza propozycja pieczonego jabłka to nadzianie go kaszą jaglaną, aromatycznymi orzechami włoskimi, skąpanej słodkością daktyli z nutą cynamonu. Podawane w towarzystwie  słodko-kwaśnej czerwonej kapusty. Kapustę możemy przygotowywać dzień wcześniej by się przegryzła będzie jeszcze lepsza.

 

 

Pieczone jabłko z kaszą jaglaną orzechami włoskimi i czerwoną kapustą z daktylami

Składniki

na 1–2 porcje

✓  2–3 jabłka

✓  0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

✓  3–5 orzechów włoskich

✓  2–3 suszone daktyle

✓  szczypta cynamonu

✓  szczypta kardamonu (opcjonalnie)

✓  1 łyżka oleju koksowego lub pasty sezamowej tahini (opcjonalnie)

 

Do czerwonej kapusty

 

✓  0,5 czerwonej kapusty

✓  6 daktyli

✓  2–3 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)

✓  1 czerwona cebula

✓  2–3 łyżki octu balsamicznego

✓  sól morska lub himalajska do smaku

✓  2 liście laurowe

✓  0,5 łyżeczki mielonego cynamonu lub 3 cm kory cynamonowca

✓  1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)

✓  olej kokosowy

 

Przygotowanie

 

Z jabłek odetnij wierzchnią część i wydrąż gniazda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut w temperaturze 180°C.

Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z olejem koksowym lub pastą tahini. Dodaj posiekane orzechy włoskie, daktyle i cynamon. Podpieczone jabłka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i wypełnij kaszą. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchami i zapiekaj do miękkości. Podczas pieczenia kontroluj, aby jabłka się nie rozpadły. Czas zapiekania zależy od gatunku jabłek.

Kapustę posiekaj w drobne paseczki, a cebulę w piórka, następnie podduś na patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Dodaj pokrojone drobno daktyle, cynamon (mielony lub korę), liście laurowe. Skrop kapustę octem balsamicznym, dodaj szczyptę soli morskiej oraz mielone goździki, a pod koniec duszenia wsyp żurawiny.

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox