Nadziewana papryka? Każdy ją uwielbia. Dziś proponuje wam zupełnie nowa wersja nadzianych  warzyw tym razem królem jest nasz polski, cudownie pachnący i jędrny pan pomidor. Pieczony pomidor to bardzo szybkie danie. Z łatwością przygotujesz je w swoim domu. Dodatek oregano i kurkuma to świetne połączenie zarówno dla podniebienia jak i organizmu by uwolnić go od namiaru toksyn. Działają antynowotworowi i odtruwają jelita. Kurkuma wspomaga działanie wątroby.

 

 

Pieczony pomidor z kasza jaglana i cukinia

 

Składniki

na 1 porcję

✓  1 większy pomidor

✓  0,5 szklanki kaszy jaglanej

✓  1/4 cukinii

✓  0,5 małej czerwonej cebuli

✓  1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

✓  szczypta oregano

✓  szczypta kurkumy

✓  olej kokosowy do smażenia

✓  sól morska lub himalajska do smaku

 

Przygotowanie

 

Pomidor umyj i odetnij ostrym nożem górną część. Wydryluj gniazdo i usuń pestki, a pozostałą cześć przełóż do miseczki.

Cukinię pokrój w bardzo drobną kostkę, usunąwszy wcześniej gniazdo nasienne. Wsyp do miseczki, zamarynuj na chwilkę w oliwie i przyprawach, doprawiając szczyptą soli. Podsmaż cukinię przez około 2 minuty, a następnie dodaj wydrylowany miąższ pomidora, drobno pokrojoną cebulkę i starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wsyp też kaszę jaglaną. Podduś jeszcze przez 1–2 minuty, wymieszaj, spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Przełóż do miseczki.

Wypełnij pomidora farszem, przykryj odciętym wcześniej wierzchem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj na blaszce wyłożonej pergaminem przez około 15 minut w temperaturze 190°C.

 

 

 

 

 

 

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox