Porady dietetyka

Poznaj niezwykłą moc imbiru

Poznaj niezwykłą moc imbiru

Kolebką imbiru jest subkontynent indyjski. Imbir traktowany niegdyś jako środek płatniczy szybko stał się jedną z niezastąpionych przypraw w kuchni. Do Europy zawitał w IX wieku i został tu już na stałe.  Imbir ma pikantno-ostry smak. Dodany w niewielkiej ilości do... czytaj dalej
Jeżyny niepowtarzalny smak lata i dzieciństwa…

Jeżyny niepowtarzalny smak lata i dzieciństwa…

Jeżyny znane były już w starożytności. Zaskarbiły sobie również serce Hipokratesa, który pisał o ich niezwykłych właściwościach leczniczych. Obecnie jeżyny wykorzystywane są nie tylko do przygotowania wspaniałych przetworów, ale i płukanek oraz kąpieli. Coraz chętniej również wykorzystuje je przemysł kosmetyczny wykorzystując ekstrakt z liści jeżyn jako filtr przeciwsłoneczny.

czytaj dalej
Zielona Herbata

Zielona Herbata

Zielona herbata pochodzi z Chin, skąd rozpowszechniła się na inne kraje Azji począwszy od Japonii, aż po Środkowy Wschód. Obecnie zielona herbata coraż bardziej zagościła na stołach w Stanach i Europie. Przypisuje się jej wiele właściwości prozdrowotnych. Co zawiera... czytaj dalej

Koneser na Facebooku