Porady dietetyka

Poznaj niezwykłą moc imbiru

Kolebką imbiru jest subkontynent indyjski. Imbir traktowany niegdyś jako środek płatniczy szybko stał się jedną z niezastąpionych przypraw w kuchni. Do Europy zawitał w IX wieku i został tu już na stałe.  Imbir ma pikantno-ostry smak. Dodany w niewielkiej ilości do...

czytaj dalej

Jeżyny niepowtarzalny smak lata i dzieciństwa…

Jeżyny znane były już w starożytności. Zaskarbiły sobie również serce Hipokratesa, który pisał o ich niezwykłych właściwościach leczniczych. Obecnie jeżyny wykorzystywane są nie tylko do przygotowania wspaniałych przetworów, ale i płukanek oraz kąpieli. Coraz chętniej również wykorzystuje je przemysł kosmetyczny wykorzystując ekstrakt z liści jeżyn jako filtr przeciwsłoneczny.

czytaj dalej

Zielona Herbata

Zielona herbata pochodzi z Chin, skąd rozpowszechniła się na inne kraje Azji począwszy od Japonii, aż po Środkowy Wschód. Obecnie zielona herbata coraż bardziej zagościła na stołach w Stanach i Europie. Przypisuje się jej wiele właściwości prozdrowotnych. Co zawiera...

czytaj dalej

Wybielająca maseczka truskawkowa

  Kto z nas nie uwielbia truskawek?   To owoce, które mają szerokie zastosowanie zarówno w przemyśłe spożywczym, naszej kuchni , a także kosmetyce. Możemy je także zastosować do naturalnych maseczek wykonanych w warunkach domowych. Po prostu - truskawkowe, domowe...

czytaj dalej

Sól himalajska różowa

Czy słyszeliście o różowej soli himalajskiej? Na świecie doskonale znana i dostępna w regularnej sprzedaży od wielu lat, w Polsce dopiero zdobywa popularność - choć trzeba przyznać, że do naszej narodowej świadomości wdarła się przebojem! To naturalny, o wiele...

czytaj dalej

Kasza jaglana

Bomba witaminowa, czyli co zawiera kasza jaglana Kasza jaglana produkowana jest z łuskanego ziarna prosa należącego do najstarszych uprawianych roślin. Królowała  w Azji i Europie, a chleb z niej piekli Mongołowie, Tatarzy i narody kaukaskie. W Polsce z kolei...

czytaj dalej