Sałatki można przyrządzić ze wszystkiego z owoców, warzyw, ryb czy mięsa. Przepisów na wyjątkowe dania z sałatek w roli głównej lub jako dodatek jest bez liku. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam was do niezapomnianego świata barw, aromatów i przypraw. Odkryjcie na nowo sałatkę z łososiem otulonego sezamem i soczystym grapefruitem. Sałatka ta to niezapomniana uczta dla podniebienia i lekkostrawna dla żołądka.

 

 

Sałatka z łososiem w sezamie i grapefruitem

Sałatka z łososiem rewelacyjnie sprawdzi się na wyśmienitą lekką kolację zarówno we dwoje jak i w gronie przyjaciół.

 

Składniki

na 2 porcje

✓  250 g świeżego łososia

✓  150 g rukoli lub innej sałaty

✓  1 średni grejpfrut

✓  kilka listków bazylii

✓  1 łyżeczka białego sezamu

✓  sól morska do smaku

✓  1/4 świeżego ananasa (opcjonalnie)

 

Do dressingu

 

✓  1/4 szklanki oliwy

✓  2 cm świeżego kłącza imbiru

✓  1 łyżeczka syropu z agawy

✓  sok z 0,5 cytryny

✓  sól morska do smaku

 

Przygotowanie

 

Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu i dopraw delikatnie solą morską. Spróbuj – w smaku powinien być delikatnie słodko-kwaśny.

Ananasa przekrój na pół i wytnij wzdłuż dwa trójkątne kawałki. Podetnij skórkę nożem, ale nie odcinaj jej do końca. Dzięki temu ananas nie rozpadnie się podczas grillowania. Grilluj go z obu stron.

Umyj dokładnie łososia i osusz go papierowym ręcznikiem. Wyjmij ości i potnij mięso na równe, około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dopraw solą morską i obsmażaj bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej lub ceramicznej typu non-stick. Następnie włóż kawałki ryby do miseczki z uprażonym wcześniej na suchej patelni sezamem. Obtaczaj delikatnie z każdej strony.

Grejpfrut obierz ze skórki i potnij w kawałki podobnej wielkości co rybę.

W misce ułóż umytą rukolę, listki bazylii, grejpfruta, łososia i skrop wszystko dressingiem. Serwuj z grillowanym ananasem.

 

 

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox