„Umeboshi” w języku japońskim dosłownie znaczy suszona (jap. boshi) śliwka (jap. ume), jednak jest to tak naprawdę gatunek… moreli! Ma zaskakujące pro-zdrowotne właściwości, dzięki którym od dawna stanowi obiekt zainteresowania licznych badaczy.

  • Wspiera równowagę kwasowo-zasadową w organizmie
  • Pozwala utrzymać prawidłowe pH krwi (tj na poziomie 7,35)
  • Stanowi bogate źródło wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu i in mikroelementów (ich zawartość w porównaniu z innymi owocami jest kilkudziesięciokrotnie wyższa
  • Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości cennych kwasów organicznych
    • wydatnie podwyższa przyswajalność mikroelementów z pożywienia (żelazo, magnez itp.)
    • neutralizuje niekorzystne działanie cukru na organizm (10g umeboshi niweluje wpływ 100 g  cukru)
    • neutralizuje kwas mlekowy zalegający w mięśniach i tkankach
    • stymuluje funkcje wątroby, szczególnie tę związaną z detoksykacją organizmu (oczyszczanie taknek ze szkodliwych substancji chemicznych – dodatków żywnościowych, trucizn cywilizacyjnych, wpływów zanieczyszczenia środowiska, itp.)
    • wspomaga trawienie protein
    • wspomaga perystaltykę jelit, reguluje opróżnianie jelita grubego
    • działa antyseptycznie
  • Zapobiega zmęczeniu, ma działanie antydepresyjne
  • Wzmacnia witalność i opóźnia procesy starzenia organizmu, dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu na krew.

Kuracja oczyszczająca śliwką umeboshi

Kurację stosuje się w profilaktyce i leczeniu rozmaitych chorób (m.in. grzybicy, przewlekłych zaparć, zakwaszeniu organizmu)

Jak przygotować kurację?

  • W emaliowanym lub szklanym naczyniu rozmieszać 1 łyżeczkę kuzu, zagotować i odstawić na kilka minut do przestygnięcia – płyn ma być ciepły, ale nie wrzący
  • 1/3 śliwki umeboshi rozetrzeć w szklance z 1 łyżeczką sosu sojowego (shoyu) dobrej jakości, niepasteryzowanym, zawierającym kultury bakterii aspergillus oryzae). Tańsze sosy zawierają cukier, wiec musi to być sos dobrej jakości.
  • Następnie zalać nieco przestudzonym wywarem kuzu lub ciepłą wodą, najlepiej źródlaną lub uszlachetnioną (np. filtrowaną, strukturyzowaną)
  • Wymieszać starannie. Otrzymujemy lekko galaretowatą zawiesinę przypominającą kisiel.
  • Pijemy na czczo 15- 20 min przed jedzeniem.

Kuracja trwa 4-5 tygodni.

Śliwka umeboshi usprawnia pracę jelit, a wraz z kuzu doskonale odkwasza organizm. W diecie makrobiotycznej ceni się śliwkę umeboshi za podnoszenie odporności organizmu i uznaje się ją za naturalny antybiotyk.