Soki to nieodłączny element dobrze zbilansowanej diety. Warto jednak robić je samemu. Głównym powodem jest możliwość wyboru wysokiej, jakości składników z odpowiednich upraw. Ponadto domowy sok nie jest pasteryzowany, dzięki czemu zachowuje swoje wszystkie wartości. Zawiera zarówno witaminy jak i minerały oraz dużo błonnika.

 

 

 

 

 

Soki

Składniki na 1 szklankę

Sok buraczano-jabłkowo-cytrynowy

 

sok1

✓  2 buraki

✓  2 jabłka

✓  1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

✓  1 łyżeczka oleju z ostropestu (opcjonalnie)

 

Sok marchewkowo – grejpfrutowo – ananasowy

 

sok2

✓  2 marchewki

✓  1 grejpfrut

✓  1 szklanka świeżego ananasa

 

Sok szpinakowo – jarmużowo – jabłkowy 

 

sok3

✓  2 szklanki szpinaku

✓  1 szklanka jarmużu

✓  1 jabłko

✓  1 daktyl (opcjonalnie)

✓  0,5 szklanki wody źródlanej (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

 

Soki możesz przygotować w tradycyjnej sokowirówce lub wyciskarce ślimakowej.

Jeżeli masz blender o dużej mocy, wrzuć składniki soku i blenduj przez minutę

 

 

 

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox