Pomidory kojarzą nam się z pięknym słonecznym latem oraz rozchodzącym się w kuchni zapachem zupy pomidorowej. Dziś wariacja na temat ukochanej zupy pomidorowej z dzieciństwa.

Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzechów włoskich

Składniki

na 2–4 porcje

✓  3–4 czerwone papryki

✓  4 pomidory lub 1 puszka konserwowych

✓  3/4 litra wody

✓  2 suszone daktyle (opcjonalnie)

✓  1 cebula (opcjonalnie)

✓  2 ząbki czosnku

✓  1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego rozmarynu

✓  1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku

✓  szczypta kurkumy

✓  skórka starta z 0,5 cytryny (opcjonalnie)

✓  2–4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)

✓  sól morska lub himalajska

✓  2–4 orzechy włoskie

✓  świeża bazylia

 

Zielone pesto 

 

✓  1,5 szklanki rukoli lub natki pietruszki

✓  sok z 1/3 cytryny

✓  1 duża łyżka uprażonych nasion słonecznika

✓  4 łyżki oliwy

✓  sól morska lub himalajska do smaku

✓  woda źródlana lub mineralna

 

Przygotowanie

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Papryki ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20–30 minut. Wyciągnij i przełóż do miski, przykryj talerzem i odstaw na 15 minut. Kiedy ostygną, obierz je delikatnie ze skórki.

Pomidory natnij delikatnie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Rozgrzej garnek i dodaj olej kokosowy lub inny olej tłoczony na zimno. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, posiekany rozmaryn i tymianek. Obsmażaj 2 minuty na średnim ogniu, stale mieszając. Dodaj pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, posiekany w plasterki czosnek oraz daktyle. Wlej gorącą wodę, dopraw solą i skórką z cytryny. Gotuj zupę pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą. Dodaj kilka listków bazylii i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą.

Do specjalnego naczynia lub dużego słoika wrzuć wszystkie składniki pesto. Zmiksuj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw, a jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.

Zupę serwuj z listkami świeżej bazylii, domowym pesto oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

zupa pomidorowa

 

Spróbuj również

Wariacja na temat Zupy dyniowej z jabłkiem, orzechami włoskimi i nutą rozmarynu.

zupa_dyniowa

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox