Aminokwasy to podstawowe jednostki budulcowe białek.

 

Można je podzielić na kilka grup:

1) egzogenne – niezbędne – są aminokwasami, których organizm sam nie może wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem.

 

 

Zalicza się do nich m.in.:

  • lizynę,
  • metioninę,
  • treoninę,
  • leucynę,
  • izoleucynę,
  • walinę,
  • tryptofan,
  • fenyloalaninę
  • u dzieci także histydyna.

2) endogenne – aminokwasy, które organizm może sam syntetyzować z elementów pochodzących z przemian węglowodanów i kwasów tłuszczowych w ilości całkowicie pokrywającej jego potrzeby

Do tej grupy zalicza się:

  • alanina,
  • kwas asparaginowy,
  • asparagina,
  • kwas glutaminowy,
  • seryna.

Dzieci i młodzież, które charakteryzuje wyższy poziom syntezy białek, mają wyższe zapotrzebowanie na aminokwasy., [podobnie jak kobiety w ciąży i w okresie laktacji, a także osoby, u których doszło do utraty beztłuszczowej masy ciała. Pokrycie zapotrzebowania na aminokwasy wymaga dostarczenia z pożywieniem nie tylko wystarczającej ilości aminokwasów niezbędnych, ale także, ze szczególnym uwzględnieniem, tych które w określonych warunkach fizjologicznych i patologicznych stają się aminokwasami niezbędnymi. Zaburzenia w metabolizmie aminokwasów mogą wynikać ze zbyt niskiego dowozu azotu białkowego.

 

Źródła:
Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. 2010. Instytut Żywności i Żywienia.

Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej-nowelizacja. 2012. Instytut Żywności i Żywienia.

Gajewska D.: Podstawy żywienia i dietoterapia. 2010. Elsevier Urban&Partner.