Chłodna natura termiczna

utworzone przez | Sie 31, 2020 | Odżywianie wg TCM, PODSTAWY TCM, Termika | 0 komentarzy

Chłodne (odświeżające) produkty spożywcze

Do tej grupy produktów należy większość warzyw, sałat, owoców, herbatek ziołowych czy produktów i przetworów mlecznych. Z nich właśnie nasz organizm buduje krew i soki ciała, co więcej – chronią one Yang przed skutkami stresu, dlatego można cieszyć się nimi przez cały rok. W lecie pomogą nawilżyć organizm, a w zimie  doskonale zrównoważą rozgrzewające działanie np. zasobnych w białko produktów mięsnych. Jednak trzeba uważać, gdyż nadmierne ich spożycie może obciążać układ trawienny i ostatecznie prowadzić do niedoboru Yang lub Qi – szczególnie wrażliwe są dzieci i osoby starsze! Oczywiście osoby wychłodzone z tzw.zimną wilgocią powinny jednak unikać tych produktów.

Warto zapamiętać, iż rośliny uprawiane w sposób nieekologiczny (m.in. sztucznie nawożone), o stosunkowo szybkim wzroście i ciemnej barwie mają także naturę ochładzającą.

Produkty:

Gorzkie chłodne: bakłażan, bez czarny, gorzki grejpfrut, pigwa, radicchio, rukola, sałata, szparagi, żyto.

Kwaśne chłodne: agrest, białe wino, biały ser, borówka, boćwina, brzoskwinie, cytryny, dzika róża, estragon, granat, grejpfrut, herbaty owocowe, herbaty z głogu, herbaty z hibiskusa, jabłka, jagody, kapusta, kiełki lucerny, kiszone ogórki, kuskus, kwaśna śmietana, kwaśne brzoskwinie, kwaśne kwaśny grejpfrut, mandarynka, mango, marynowane warzywa, melisa, niedojrzałe owoce, ogórecznik, oliwki, papaja, piwo pszeniczne, pomarańcze, pomidory, porzeczki, poziomka, pszenica, pszenne płatki, roszponka, rzodkiew, sos sojowy, szampan, szczaw, szpinak, truskawki, zakwas chlebowy, zarodki, śliwki, świeże soki owocowe.

Ostre chłodne: herbata miętowa, jarmuż, jęczmień, kalarepa, mięta pieprzowa, ryż brązowy, rzodkiew, rzodkiewka, seler naciowy.

Słodkie chłodne: bakłażan, banany, brokuły, chleb na drożdżach, cukier, cukinia, estragon, gruszki, jeżyny, jęczmień, kalafior, kapusta pekińska, maliny, nerkowca, olej lniany, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, orzechy nerkowca, papryka, pieczarki, seler, siemię lniane, soki warzywne, szpinak, słodka śmietanka, słodkie jabłka, tofu, zielone winogrona.

Słone chłodne: ciecierzyca, fasola mung, fasolka suszona, oliwki, ostrygi, soja.

chlodne-produkty
0 0 vote
Article Rating

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Wyszukaj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This