Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika i magnezu, dlatego nic dziwnego, że pojawiają się w prawie każdej zbilansowanej diecie. Powodów, aby je jeść jest bowiem wiele. Pomagają utrzymać prawidłową wagę, obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, stabilizują poziom cukru, chronią serce, poprawiają trawienie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego. Najbardziej rozpowszechnioną formą spożycia jest oczywiście owsianka, która w połączeniu z owocami i bakaliami stanowi naprawdę bogaty zapas energetyczny na cały dzień, jednak ja zaproponuję dziś jej równie zdrową i szybką w przygotowaniu alternatywę – ciasteczka owsiane z bakaliami, które są szybkie, zdrowe i bardzo smaczne! Poprzednio pisałam o tym jak przygotować ciasteczka dyniowo-owsiane, dlatego dzisiaj pora na kolejną wariację z bakaliami, przepis można modyfikować według własnych upodobań i dodać różne suszone owoce i orzechy. Możliwości jest dużo!
Bazą ciasteczek będą płatki owsiane górskie, które w przeciwieństwie do błyskawicznych nie zostały poddane obróbce termicznej, dlatego mają więcej właściwości odżywczych. Tak przygotowane ciastka sprawdzą się idealnie jako przekąska do pracy, szkoły lub jako sporadyczna zachwianka, bo nie mozemy się dać zwariować, że już nic słodkiego nie możemy zjeść. Starajmy się szukać zdrowszych zamienników i od czasu do czasu mozęmy zjeśc coś słodkiego. Te ciasteczka będą świetnym urozmaiceniem w naszym jadłospisie, a ich przygotowanie zajmie zaledwie ok. 20 minut. Zaczynajmy!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki żytniej (moze być też orkiszowa, kukurydziana)
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/3 szklanki żurawiny
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki migdałów
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki cukru muscovado
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 6 łyżek gorącej wody
- 1 szklanka oleju kokosowego
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy razem dokładnie, a następnie odstawiamy na około 10 minut do stężenia (do powstania gęstego kleiku).
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz siemienia lnianego i oleju kokosowego.
- Olej rozpuszczamy, a następnie razem papką z siemienia lnianego dodajemy do suchych, wymieszanych wcześniej składników i dokładnie mieszamy.
- Tak połączone składniki nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka delikatnie formujemy łyżką i jeśli trzeba lekko ugniatamy, do uzyskania efektu jak na zdjęciu poniżej.

6. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, aż do nabrania jasnozłotego koloru.
7. I gotowe! Tak prezentują się gotowe ciasteczka. Smakują równie dobrze jak wyglądają.
