Ciasteczka owsiane z bakaliami

utworzone przez | Sie 31, 2020 | Przekąski, PRZEPISY, Zboża | 0 komentarzy

Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika i magnezu, dlatego nic dziwnego, że pojawiają się w prawie każdej zbilansowanej diecie. Powodów, aby je jeść jest bowiem wiele. Pomagają utrzymać prawidłową wagę, obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, stabilizują poziom cukru, chronią serce, poprawiają trawienie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego. Najbardziej rozpowszechnioną formą spożycia jest oczywiście owsianka, która w połączeniu z owocami i bakaliami stanowi naprawdę bogaty zapas energetyczny na cały dzień, jednak ja zaproponuję dziś jej równie zdrową i szybką w przygotowaniu alternatywę – ciasteczka owsiane z bakaliami, które są szybkie, zdrowe i bardzo smaczne! Poprzednio pisałam o tym jak przygotować ciasteczka dyniowo-owsiane, dlatego dzisiaj pora na kolejną wariację z bakaliami, przepis można modyfikować według własnych upodobań i dodać różne suszone owoce i orzechy. Możliwości jest dużo!

Bazą ciasteczek będą płatki owsiane górskie, które w przeciwieństwie do błyskawicznych nie zostały poddane obróbce termicznej, dlatego mają więcej właściwości odżywczych. Tak przygotowane ciastka sprawdzą się idealnie jako przekąska do pracy, szkoły lub jako sporadyczna zachwianka, bo nie mozemy się dać zwariować, że już nic słodkiego nie możemy zjeść. Starajmy się szukać zdrowszych zamienników i od czasu do czasu mozęmy zjeśc coś słodkiego. Te ciasteczka będą świetnym urozmaiceniem w naszym jadłospisie, a ich przygotowanie zajmie zaledwie ok. 20 minut. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki żytniej (moze być też orkiszowa, kukurydziana)
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1/3 szklanki żurawiny
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki cukru muscovado
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 1 szklanka oleju kokosowego
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy razem dokładnie, a następnie odstawiamy na około 10 minut do stężenia (do powstania gęstego kleiku).
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  3. W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz siemienia lnianego i oleju kokosowego.
  4. Olej rozpuszczamy, a następnie razem papką z siemienia lnianego dodajemy do suchych, wymieszanych wcześniej składników i dokładnie mieszamy.
  5. Tak połączone składniki nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka delikatnie formujemy łyżką i jeśli trzeba lekko ugniatamy, do uzyskania efektu jak na zdjęciu poniżej.
ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami przed pieczeniem

6. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, aż do nabrania jasnozłotego koloru.

7. I gotowe! Tak prezentują się gotowe ciasteczka. Smakują równie dobrze jak wyglądają.

ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami po upieczeniu

Smacznego!

0 0 vote
Article Rating

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Wyszukaj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This