Ciepła natura termiczna

utworzone przez | Wrz 7, 2020 | DIETETYKA, Odżywianie wg TCM, PODSTAWY TCM, Termika | 0 komentarzy

Ciepłe produkty spożywcze

Do tej kategorii produktów zaliczamy doskonałą większość suszonych ziół i przypraw, wiele ryb morskich, mięso drobiowe, wędzone i dziczyzna, niektóre warzywa (cebula, chrzan, por), suszone owoce, kawę, kakao oraz orzechy. To grupa pokarmów, która wspaniale rozgrzewa i wspomaga aktywność (wzmacnia Yang), a siła owych właściwości jest zależna od dawki produktu oraz intensywności jego smaku. Ciepłe produkty spożywcze można spożywać o każdej porze roku – przede wszystkim dla wzmocnienia Yang. Ich udział w diecie zaleca się zwiększać przy chłodnej pogodzie i w chłodnej porze roku, kiedy nasze siły odpornościowe maleją – jednak pamiętając, że mocno aromatyczne przyprawy w większych dozach są w stanie bardzo mocno rozgrzać organizm i dlatego trzeba ich używać z głową! Ich działanie wynika w głównej mierze z zawartości olejków eterycznych, które uwalniają energię Qi z zastoju, dynamizują organizm oraz –  po prostu –  poprawiają smak potraw.

Rośliny o własnościach ogrzewających to te, które dłużej rosną, są uprawiane w sposób naturalny (bez użycia pestycydów, herbicydów, nawozów sztucznych) i odznaczają się jasna barwą.

cieple-produkty

Produkty:

Gorzkie ciepłe: bazylia, cząber, estragon, gorąca woda, kasza gryczana, kozi ser, kozie mleko, kurkuma, laurowy liść, lubczyk, majeranek, oregano, prażone zboża, quinoa, rozmaryn, tymianek, zboża.

Kwaśne ciepłe: drób, kiełki, kolendra, koperek, kwaśne wiśnie, marynowany imbir, natka pietruszki, ocet balsamiczny, ocet ryżowy, ocet winny, owoc cytryńca, owoc derenia, owoc róży, wiśnie.

Ostre ciepłe: cebula, chrzan, czarnuszka, czosnek, gorczyca, imbir świeży, kardamon, kmin rzymski, kolendra, majeranek, mięso z dziczyzny, ostra papryka, owies, parmezan, pietruszka, por, ser mocno sfermentowany, sery pleśniowe, szalotka, szczypior.

Słodkie ciepłe: bataty, czereśnie, czerwone winogrona, kminek, masło klarowane, miód pitny, morele, olej rzepakowy, orzechy piniowe, orzechy włoskie, porto, rodzynki, rzepakowy, sago, smażona cebula, słodkie brzoskwinie, słodkie wino, wanilia, wiórki włoskie.

Słone ciepłe: dorsz, flądra, homar, krewetki, langusta, okoń, rogi jelenia, ryby wędzone, szproty, tuńczyk węgorz, łosoś.

cieple-produkty
0 0 vote
Article Rating

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Wyszukaj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This