Ciepła natura termiczna

utworzone przez | wrz 7, 2020 | DIETETYKA, Odżywianie wg TCM, PODSTAWY TCM, Termika

Ciepłe produkty spożywcze

Do tej kategorii produktów zaliczamy doskonałą większość suszonych ziół i przypraw, wiele ryb morskich, mięso drobiowe, wędzone i dziczyzna, niektóre warzywa (cebula, chrzan, por), suszone owoce, kawę, kakao oraz orzechy. To grupa pokarmów, która wspaniale rozgrzewa i wspomaga aktywność (wzmacnia Yang), a siła owych właściwości jest zależna od dawki produktu oraz intensywności jego smaku. Ciepłe produkty spożywcze można spożywać o każdej porze roku – przede wszystkim dla wzmocnienia Yang. Ich udział w diecie zaleca się zwiększać przy chłodnej pogodzie i w chłodnej porze roku, kiedy nasze siły odpornościowe maleją – jednak pamiętając, że mocno aromatyczne przyprawy w większych dozach są w stanie bardzo mocno rozgrzać organizm i dlatego trzeba ich używać z głową! Ich działanie wynika w głównej mierze z zawartości olejków eterycznych, które uwalniają energię Qi z zastoju, dynamizują organizm oraz –  po prostu –  poprawiają smak potraw.

Rośliny o własnościach ogrzewających to te, które dłużej rosną, są uprawiane w sposób naturalny (bez użycia pestycydów, herbicydów, nawozów sztucznych) i odznaczają się jasna barwą.

cieple-produkty

Produkty:

Gorzkie ciepłe: bazylia, cząber, estragon, gorąca woda, kasza gryczana, kozi ser, kozie mleko, kurkuma, laurowy liść, lubczyk, majeranek, oregano, prażone zboża, quinoa, rozmaryn, tymianek, zboża.

Kwaśne ciepłe: drób, kiełki, kolendra, koperek, kwaśne wiśnie, marynowany imbir, natka pietruszki, ocet balsamiczny, ocet ryżowy, ocet winny, owoc cytryńca, owoc derenia, owoc róży, wiśnie.

Ostre ciepłe: cebula, chrzan, czarnuszka, czosnek, gorczyca, imbir świeży, kardamon, kmin rzymski, kolendra, majeranek, mięso z dziczyzny, ostra papryka, owies, parmezan, pietruszka, por, ser mocno sfermentowany, sery pleśniowe, szalotka, szczypior.

Słodkie ciepłe: bataty, czereśnie, czerwone winogrona, kminek, masło klarowane, miód pitny, morele, olej rzepakowy, orzechy piniowe, orzechy włoskie, porto, rodzynki, rzepakowy, sago, smażona cebula, słodkie brzoskwinie, słodkie wino, wanilia, wiórki włoskie.

Słone ciepłe: dorsz, flądra, homar, krewetki, langusta, okoń, rogi jelenia, ryby wędzone, szproty, tuńczyk węgorz, łosoś.

cieple-produkty

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This