Cukrzyca to choroba cywilizacyjna XXI wieku, w dużej mierze związana z trybem życia i odżywianiem, czyli z aspektami, na które mamy wpływ. Mowa tu głównie o cukrzycy typu 2 z uwzględnieniem cukrzycy ciążowej.
Niestety podczas leczenia cukrzycy wszelkie ogólne wskazówki dotyczące wykluczenia cukru i prowadzenia aktywnego trybu życia nie wystarczają. Trzeba dokładnie wiedzieć, gdzie i w jakich produktach znajduje się cukier. Często pacjenci nie są świadomi tego, że jego duże ilości zawiera chociażby chleb, bułeczki, naleśniki, pierożki, owoce, a także coraz częściej wędliny lub ketchupy.
II część szkolenia o cukrzycy stanowi kontynuację I modułu. Po zapoznaniu się ze smakami i termiką produktu przedstawionymi na I spotkaniu, teraz zostanie omówiona cukrzyca z pozycji Medycyny Chińskiej. Należy pamiętać, że w terminologii chińskiej nie ma takiej choroby jak cukrzyca. Medycyna chińska czy inne medycyny dalekiego wschodu patrzą na człowieka holistycznie i leczą określony „wzorzec patologii”.
Cukrzyca a Medycyna Chińska
W medycynie klasycznej podczas choroby idziemy do lekarza, a diabetolog rozpoczyna leczenie cukrzycy. Jeśli dodatkowo mamy problemy z sercem, powinniśmy pójść do kardiologa, a gdyby były dodatkowe komplikacje z oczami, to udamy się do okulisty. W medycynie chińskiej terapia wygląda zupełnie inaczej. Podczas problemów zdrowotnych należy udać się do dietetyka, zielarza czy akupunkturzysty, który spojrzy na pacjenta holistycznie. Specjalista, który diagnozuje według zasad Medycyny Chińskiej, zaleca kurację dla Ciebie – a nie dla pojedynczej choroby. W związku z tym możliwe jest skupienie się na przyczynach, a nie objawach. Aby prawidłowo leczyć cukrzycę, należy udać się do terapeuty – jednak tak naprawdę podstawowym lekiem jest dieta. Warto więc nauczyć się podstawowych zasad odżywiania, aby móc samodzielnie komponować posiłki.
Korzyści płynące ze szkolenia:
- Uzyskasz podstawową wiedzę odnośnie cukrzycy z pozycji Medycyny Chińskiej
- Utrwalisz zasady komponowania posiłków, zwracając uwagę na smaki i termikę produktu
- Odkryjesz produkty, które są Twoimi sprzymierzeńcami w leczeniu cukrzycy
- Zrozumiesz, dlaczego masz unikać niektórych produktów
- Poznasz zioła wspierające obniżanie cukru
- Otrzymasz praktyczne porady odnośnie gotowania
PROGRAM:
- Krótka powtórka smaków i termiki
- Cukrzyca według Medycyny Chińskiej
- Etiologia i patomechanizm cukrzycy według TCM
- Cukrzyca nadmiarowa
- Cukrzyca niedoborowa
- Błędy żywieniowe w cukrzycy
- Zalecenia żywieniowe w cukrzycy
- Zioła o właściwościach przeciwcukrzycowych
- Przykłady produktów i ich działanie z pozycji TCM
- Naczynia do gotowania
- Praktyczne porady – na czym gotujemy (mrożenie, a wekowanie; żywy ogień a kuchenka indukcyjna lub mikrofalowa)
W przypadku cukrzycy dieta odgrywa ogromną rolę – ponieważ jemy i pijemy codziennie. Prawidłowo dobrana i przestrzegana dieta podczas cukrzycy pozwoli na poprawę samopoczucia i zdrowia, jednak w zależności od stopnia zaawansowania może wymagać wprowadzenia ziół lub akupunktury.
W tej części zalecana jest znajomość podstaw dietetyki Medycyny Chińskiej z korzyścią dla pacjentów. Jeśli ktoś nie zna smaków i termiki produktów, nie zrozumie mechanizmu doboru produktów i nie będzie umiał w przyszłości sam komponować prawidłowych posiłków. Dlatego wskazane jest zapoznanie się z problematyką poruszaną podczas pierwszego modułu szkolenia, którego program dostępny jest na naszej stronie internetowej.