Ostatnio coraz częściej słyszymy o indeksie glikemicznym. Czy wiemy jednak co oznacza? Otóż indeks glikemiczny jest to nowe kryterium klasyfikowania węglowodanów, które określa nic innego jak szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi i jego wartość po spożyciu konkretnych produktów spożywczych.

Dzięki temu wskaźnikowi możemy wybierać określone produkty, których spożywanie nie spowoduje przybierania na wadze, a wręcz odwrotnie umożliwi nawet utratę masy ciała. Oczywiście pod warunkiem, że będziemy spożywać produkty o odpowiednim indeksie.

To jak jest podzielony ten indeks glikemiczny?

  • produkty o niskim IG: wartość poniżej 55;
  • produkty o średnim IG: wartości 55-70 ;
  • produkty o wysokim IG: wartość powyżej 70.

Jak wcześniej wspomniano wzorcem jest glukoza, której indeks glikemiczny wynosi 100

Niski czy wysoki IG – jakie produkty wybierać?

Jeżeli wybieramy produkty o wysokim IG:

  • poziom cukru we krwi po spożyciu szybko wzrasta
  • insulina musi być transportowana do krwi szybko i w dużej ilości, aby jak najszybciej obniżyć poziom cukru (glukozy)
  • narażenie organizmu przez długi czas na takie „ekstremalne” eksploatowanie trzustki po pewnym czasie niestety prowadzi do jej powolnego niszczenia, a w konsekwencji chorób, np. cukrzycy

Jeżeli wybieramy produkty o niskim IG:

  • poziom cukru we krwi wzrasta powoli
  • insulina może przez to być transportowana w mniejszych ilościach, przez co nie „nadwyrężamy” całego mechanizmu jej wydzielania
  • trzustka nie musi działać na tak „szybkich obrotach”, więc z pewnością będzie służyć nam przez długie lata;)

Widzimy zatem jak istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu ma wybór produktów spożywczych pod względem wartości INDEKSU GLIKEMICZNEGO – powinien być on średni lub niski;)

Jestem w sklepie, nie mam pojęcia, które produkty mają niski IG!???
Spieszymy z pomocą 😉

Oto przykładowe produkty o niskim IG, które wybieramy:

  • pieczywo pełnoziarniste, najlepiej chleb
  • ryż pełnoziarnisty brązowy, kasza gryczana, otręby owsiane
  • makarony razowe
  • owoce: kiwi, winogrona, soki owocowe bez cukru, figi suszone, grapefruit, jabłko, czereśnie, świeże morele
  • warzywa: marchew surowa, sałata, pomidory, pieczarki
  • strączkowe: soja, soczewica, fasolka zielona, różowa
  • orzechy włoskie, ziemne

Tych produktów o wysokim IG unikajmy:

  • czysta glukoza
  • piwo
  • ziemniaki pieczone, frytki
  • pieczywo jasne, drożdżówki
  • chipsy
  • warzywa i owoce: daktyle suszone, buraki, arbuz, marchewka gotowana
  • herbatniki, batoniki czekoladowe

Jeśli spożywamy produkty o niskiem i średnim indeksie glikemicznym nie powinniśmy mieć problemów z utrzymaniem wagi i te produkty są wskazane dla osób zdrowych. Jeśli chcemy schudnąć lub jesteśmy chorzy na cukrzycę wybierajmy produkty o niskim indeksie glikemicznym. Natomiast sportowcy powinni spożywać wszystkie produkty, jedynie jest bardzo istotny czynnik kiedy je dostarczamy do organizmu. Na 2 godz. przed treningiem jemy produkty o niskim indeksie glikemicznym, natomiast zaraz po treningu uzupełniamy węglowodany produktami o wysokim indeksie glikemicznym

Jeśli chcemy zachować zdrowie na długie lata wybierajmy produkty jak najmniej przetworzone, ekologiczne, świeże owoce i warzywa o NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM, a nasz organizm podziękuje nam za to świetnym samopoczuciem;) Pamiętajmy o tym, iż wszystkie produkty przetworzone mają wysoki indeks glikemiczny, a dietę opartą o indeks glikemiczny potraktujmy jako styl życia i wtedy spokojnie możemy ją stosować przez lata. W tej diecie nie liczymy kalorii, tylko zwracamy uwagę na jakość produktu i wysokosć indeksu glikemicznego.