Smak słodki według TCM jest smakiem odżywczym, dlatego też mamy na niego tak duże zapotrzebowanie, zwłaszcza dotyczy to dzieci. Smak słodki niekoniecznie musi być podawany w postaci standardowych słodyczy, np. lodów, cukru, pszenicy czy napojów gazowanych. Smak słodki znajdziemy również w marchewce, pietruszce, kaszy jaglanej, malinach, truskawkach, rodzynkach, migdałach, bakłażanach czy daktylach. Czemu w takim razie nie używać w swojej kuchni tego dobrego smaku słodkiego? Dzięki temu sposobowi, nie będziemy mieć zachcianek na niezdrowe łakocie. W tym artykule pokażę Wam jak zrobić kulki mocy, czyli trufle na bazie daktyli. Daktyle w wielu kulturach nazywane są “chlebem życia” a palmy daktylowe “drzewem życia”. Daktyle zawierają dużo witaminy A1, która odpowiada za prawidłowe widzenie. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i K oraz niacynę, potas, ryboflawinę, magnez, mangan, wapń. Spożywanie ich usprawnia pracę jelit, wzmacnia organizm, chroni przed miażdżycą, a nawet łagodzi objawy menopauzy.
Daktyle a’la praliny truflowe
Składniki
(produkty ekologiczne):
✓ 300 g daktyli
✓ 100 g orzechów lub migdałów
✓ 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
✓ 3-4 łyżki kruszonego ziarna kakaowca lub karobu (zamiennik kakao)
✓ Skórka z mandarynki
✓ Żurawina
W wersji dla dorosłych:
✓ 40 ml rumu (może być 80%)
Przygotowanie:
- Daktyle należy zmielić na jednolitą masę. Orzechy i ziarno kakaowca można zmielić lub lekko pokruszyć w zależności od upodobań. Smak można dodatkowo wzbogacić mieszając pół na pół ziarno kakaowca z karobem.
- Skórkę z mandarynki pokroić na małe kosteczki i dodać do masy. Osobiście jestem wielką fanką skórki z mandarynki, wiec dokładam ją gdzie tylko można. Z jednej strony są to kwestie smakowe, ale przede wszystkim należy pamiętać, że skórka z mandarynki ma smak gorzki i ostry, wyprowadza Wilgoć z organizmu. Smak słodki sprzyja generowaniu Wilgoci, zatem skórka stanowi idealne uzupełnienie, by organizm łatwiej potradził sobie ze słodką przekąską. Ja skórkę ekologiczną zwykle mam w domu, bo sama ją suszę, więc przed przystąpieniem do lepienia kulek moczę skórki w wodzie.
- Jako uzupełnienie należy dodać również żurawinę, która ma smak kwaśny.
- Na koniec dosypać do mieszanki amarantus ekspandowany.
- Wszystkie składniki trzeba mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Jeżeli masa jest zbyt mokra – można dodać amarantus, jeśli za sucha – trochę wody.
- Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości rafaello.
- Na koniec możemy dodatkowo obtoczyć kulki w karobie, amarantusie, wiórkach kokosowych lub prażonym sezamie. Umieszczamy każdą truflę w osobnej papierowej foremce.
- Przechowujemy w lodówce – taki produkt zachowuje świeżość nawet od 3 do 4 tygodni.
To idealna przekąska do szkoły dla dzieci. Dzięki niej nie poczują się wykluczone z powodu niejedzenia zwykłych słodyczy. Będą mogły cieszyć się tymi, które są zdrowo skomponowane.
Przygotowując tę przekąskę dla dzieci, możesz przygotować ją w jeszcze bardziej przystępny sposób. Rozłóż papier do pieczenia na stolnicy, a na nim umieść wcześniej przygotowaną masę, a następnie przykryj ją kolejnym arkuszem papieru. Rozwałkuj ciasto, a później pokrój je na prostokąty lub kwadraty. Zawiń każde ciasteczko w papier, włóż do lodówki, a każdego dnia dawaj dziecku jedno lub dwa ciasteczka do szkoły. Są naprawdę pyszne.
Ciekawostka: Karob to naturalny składnik używany w przemyśle spożywczym pod nazwą mączki chleba świętojańskiego. Roślina ta do złudzenia przypomina kakaowce. Oprócz wyglądu ma również bardzo zbliżony smak i kolor, jednak nie zawiera szkodliwych związków i może być stosowana przez alergików.