Dziś chciałabym przedstawić pomysł na szybką, zdrową i chrupiącą przekąskę – domowe frytki z batatów! Jeśli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście tego słodkiego ziemniaka lub nie macie pomysłu w jakiej formie można go spożywać, podrzucam inspirację.

Bataty – słodka alternatywa

Batat to warzywo pochodzące z Ameryki Południowo-Środkowej, brat tradycyjnego, naszego ziemniaka. Jednak wyższy poziom właściwości odżywczych sprawia, że sięgamy po niego coraz częściej. Co takiego zawiera? Całą masę karotenoidów, likopenu, fosforu, potasu, magnezu i selenu. W smaku przypomina marchewkę podobna słodycz i niskoskrobiowego ziemniaka.

Idealny na chłodne, jesienne dni. Doskonały jako frytki, pieczony dodatek lub baza do sałatek, składnik musów z pieczonego batata i jabłka. Każde danie będzie z pewnością aromatyczne i smaczne.

Jak przyrządzić domowe frytki z batatów?

Dziś przygotowałam dla Was przepis na frytki z batatów, czyli wartościowy posiłek, który błyskawicznie mozna przygotować!

Składniki:

  • 3 duże bataty: żółte, białe i fioletowe
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól
  • rozmaryn
  • papryka słodka
  • tymianek
  • oregano
  • kurkuma
  • majeranek
  • trochę chili

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 – 200 stopni
  • Bataty myjemy i kroimy (ja pozostawiam skórkę, bo zawsze zamawiam babaty ekologiczne)
  • Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia
  • Przekładamy bataty na blaszkę, posypujemy ziołami lub dajemy świeże w zależności od pory roku
  • Polewamy oliwką i wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy ok. 40 -45 minut

Takie frytki mogą być solo do spożycia, a mogą też stanowić doskonały dodatek do różnych sałatek czy mięs.

Domowe frytki z batatów

I gotowe! Smacznego!