Domowy przecier pomidorowy na zimę

utworzone przez | sie 31, 2020 | DIETETYKA, PRZEPISY, Przetwory na zimę, Warzywa

Świeży, aromatyczny pomidor polany oliwą z dodatkiem świeżej bazylii to chyba jedna z najpyszniejszych letnich przekąsek z udziałem pomidorów w roli głównej. Najbardziej aromatyczne bomby witaminowe to letnie pomidory malinowe czy bawole serce, za którymi tęsknimy w okresie zimowym. I choć możemy je kupić przez cały rok, to ich smak nie dorównuje tym dojrzewającym na słońcu.

Dlatego warto wykorzystać letnie pomidory dojrzewające w naturalnym słońcu do zimowych przetworów i cieszyć się ich smakiem, kiedy przychodzi plucha za oknem czy sypie śnieg! Późne lato i jesień to czas robienia zapasów na zimę, dlatego pomidory też znajdują się w mojej spiżarni. A tak naprawdę to produkt nr 1, w zimie robimy z nich zupę pomidorową, sosy do gołąbków, makaronu czy mięsa. Poniżej mój sprawdzony przepis na domowy przecier pomidorowy!

Składniki:

  • pomidory 10 kg
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia – pęczek
  • świeży lubczyk – pęczek
  • świeże oregano – niewiele, bo zbyt aromatyczne
  • sól
  • cukier muscovado – niewielka ilość, aby zgodnie z teorią pięciu przemian dopełnić “potrawę” smakiem słodkim

Sposób przygotowania:

  1. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki (niekoniecznie – to kwestia indywidualna)
  2. Umyć pomidory, pokroić na ćwiartki na ćwiartki.
  3. Do garnka nalać oliwy z oliwek, lekko rozgrzać (to ważne, aby nie straciłą swoich właściwości)
  4. Dodać pokrojony czosnek
  5. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory i gotuwać na małym ogniu. Czas gotowania zależy od ilośći. Ja zwykle 1 porcję robię z 10 kg, to gotuję ok.godziny
  6. W trakcie gotowania dodać soli do smaku
  7. Dodać świeże zioła – ilość ziół i jakie, to indywidulana kwestia smakowa
  8. Zostawiamy do zagotowania
  9. Jeszcze wrzący przecier przekładamy do przygotowanych słoików. Zakrętki przemywam spirytusem i daję nowe.
  10. Zakręcamy mocno, czekamy jak wystygną i na drugi dzień wynosimy do piwnicy

Alternatywnym sposobem do takiego konserwowania przecieru może być wekowanie w piekarniku – wystarczy 25 minut w 130 st. Jeśli wkładamy do piekarnika to nie należy ich mocno zamykać, dokręcamy dopiero po wyjęciu z piekarnika.

przecier-pomidorowy

Gotowy przecier pomidorowy na zimę

Tak przygotowany domowy przecier pomidorowy to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzewających w słońcu pomidorów, czyli smaku lata. Dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się ich wyrazistym smakiem przez cały rok, bez potrzeby kupowania gotowych przecierów, passat czy koncentratów pomidorowych. W dodatku jesteśmy pewni co do ich krótkiego i dobrego składu 🙂

Domowy przecier pomidorowy sprawdzi się idealnie jako dodatek do zup, sosów, makaronów czy kasz.

Smacznego!

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This