Domowy przecier pomidorowy na zimę

utworzone przez | Sie 31, 2020 | DIETETYKA, PRZEPISY, Przetwory na zimę, Warzywa | 0 komentarzy

Świeży, aromatyczny pomidor polany oliwą z dodatkiem świeżej bazylii to chyba jedna z najpyszniejszych letnich przekąsek z udziałem pomidorów w roli głównej. Najbardziej aromatyczne bomby witaminowe to letnie pomidory malinowe czy bawole serce, za którymi tęsknimy w okresie zimowym. I choć możemy je kupić przez cały rok, to ich smak nie dorównuje tym dojrzewającym na słońcu.

Dlatego warto wykorzystać letnie pomidory dojrzewające w naturalnym słońcu do zimowych przetworów i cieszyć się ich smakiem, kiedy przychodzi plucha za oknem czy sypie śnieg! Późne lato i jesień to czas robienia zapasów na zimę, dlatego pomidory też znajdują się w mojej spiżarni. A tak naprawdę to produkt nr 1, w zimie robimy z nich zupę pomidorową, sosy do gołąbków, makaronu czy mięsa. Poniżej mój sprawdzony przepis na domowy przecier pomidorowy!

Składniki:

  • pomidory 10 kg
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia – pęczek
  • świeży lubczyk – pęczek
  • świeże oregano – niewiele, bo zbyt aromatyczne
  • sól
  • cukier muscovado – niewielka ilość, aby zgodnie z teorią pięciu przemian dopełnić “potrawę” smakiem słodkim

Sposób przygotowania:

  1. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki (niekoniecznie – to kwestia indywidualna)
  2. Umyć pomidory, pokroić na ćwiartki na ćwiartki.
  3. Do garnka nalać oliwy z oliwek, lekko rozgrzać (to ważne, aby nie straciłą swoich właściwości)
  4. Dodać pokrojony czosnek
  5. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory i gotuwać na małym ogniu. Czas gotowania zależy od ilośći. Ja zwykle 1 porcję robię z 10 kg, to gotuję ok.godziny
  6. W trakcie gotowania dodać soli do smaku
  7. Dodać świeże zioła – ilość ziół i jakie, to indywidulana kwestia smakowa
  8. Zostawiamy do zagotowania
  9. Jeszcze wrzący przecier przekładamy do przygotowanych słoików. Zakrętki przemywam spirytusem i daję nowe.
  10. Zakręcamy mocno, czekamy jak wystygną i na drugi dzień wynosimy do piwnicy

Alternatywnym sposobem do takiego konserwowania przecieru może być wekowanie w piekarniku – wystarczy 25 minut w 130 st. Jeśli wkładamy do piekarnika to nie należy ich mocno zamykać, dokręcamy dopiero po wyjęciu z piekarnika.

przecier-pomidorowy

Gotowy przecier pomidorowy na zimę

Tak przygotowany domowy przecier pomidorowy to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzewających w słońcu pomidorów, czyli smaku lata. Dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się ich wyrazistym smakiem przez cały rok, bez potrzeby kupowania gotowych przecierów, passat czy koncentratów pomidorowych. W dodatku jesteśmy pewni co do ich krótkiego i dobrego składu 🙂

Domowy przecier pomidorowy sprawdzi się idealnie jako dodatek do zup, sosów, makaronów czy kasz.

Smacznego!

0 0 vote
Article Rating

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Wyszukaj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This