GMO to skrót od nazwy Genetycznie Modyfikowane Organizmy.

Jak sama nazwa wskazuje są to rośliny lub zwierzęta, u których dokonano modyfikacji czyli jakiś nienaturalnych zmian w kodzie genetycznym.
Po co naukowcy to robią?
Głównym celem takich modyfikacji jest nadanie nowych cech zwierzętom bądź roślinom.

Korzyści wynikające z modyfikacji genetycznej roślin i zwierząt:

  • odporność na różnego rodzaju bakterie, wirusy, choroby, warunki atmosferyczne,
  • większa wydajność, szybszy wzrost, większy plon
  • suplementacja w składniki mineralne i witaminy produktów, które nie zawierały lub zawierały niewielkie ich ilości
  • korzystniejsze cechy organoleptyczne: smak, barwa, struktura
  • dłuższa przydatność do spożycia

Musimy jednak pamiętać, że GMO ma również swoje wady, mimo tak wielu zalet wymienionych powyżej.

Zagrożenia wynikające z modyfikacji genetycznej:

  • ingerencja w naturalny kod genetyczny organizmu
  • zmiany cech organizmu, często nie do końca zbadane
  • zakłócenie równowagi biologicznej
  • raz wprowadzoną modyfikację nie można już zatrzymać
  • nie znamy wpływu modyfikowanych składników naszego pożywienia na zdrowie

Przykład negatywnego działania:

  • badania nt. wpływu żywności GMO na organizm przeprowadzono na szczurach. Okazało się, iż po spożywaniu modyfikowanej kukurydzy zmienił się skład krwi zwierząt – zwiększyła się liczba białych krwinek (odpowiedzialnych za odporność organizmu), wzrósł poziom cukru we krwi i zaobserwowano częste zaburzenia pracy nerek. Wzrosła również śmiertelność wśród potomstwa szczurów, których matki karmione były kukurydzą GMO. To co? Chcemy takiej żywności?

Główny problem tak naprawdę tkwi w niewiedzy, jak produkty GMO po wielu latach spożywania, mogą wpłynąć na nasz organizm. Genetyka jest dość młodą nauką, dlatego nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć w tej chwili na takie pytanie.

Wiadomo jednak, że ingerencja w kod genetyczny to poważna sprawa. Powinniśmy wystrzegać się tego typu surowców i powstałych z nich produktów. Głównie dlatego, że nie jesteśmy w stanie określić wpływu takich środków spożywczych na nasz organizm. Mając do wyboru produkt naturalny i modyfikowany nie powinniśmy zastanawiać się nawet chwili. Wybierajmy zawsze ten naturalny. Gwarancją wyboru produktu nie będącego GMO jest żywność ekologiczna.

Spożywanie produktów GMO to zawsze, nawet w najmniejszej ilości ingerencja w naturę, w to co od wieków spożywał człowiek, co zapewniało mu zdrowie i witalność. Obecnie wytwarzanie żywności to potężny przemysł, który jak najtańszym kosztem chce wyprodukować jak najwieksze ilości. Na rynek trafiają produkty rafinowane, oczyszczone z witalności, sztucznie wzbogacane, sztucznie barwione. Chcąc osiągnać wysokie plony gleby „dokarmiane” są nawozami sztucznymi, do produkcji używane są herbicydy, pestycydy, fungicydy. Taka dawka środków chemicznych powoduje ciągły wzrost chorób cywilizacyjnych i spadek naszej naturalnej odporności.

Póki możemy odżywiajmy się naturalnie, bierzmy przykład z naszych przodków i uczmy nasze dzieci czerpać garściami z natury!!!
Wybierajmy certyfikowaną żywność ekologiczną – mówi Elżbieta Kasztelaniec – mikrobiolog i specjalista dietetyki medycyny chińskiej – właściciel firmy Koneser Zdrowia. daje nam to gwarancję, iż zakupimy żywność zdrową, dobrą jakościowo i bezpieczna dla naszego organizmu.