Granat to roślina uprawiana w strefie suchego i gorącego klimatu. W Polsce staje się coraz bardziej popularna. Charakterystyczna budowa owocu granatu, który składa się z drobnych, kulistych cząstek, z pewnością budzi zainteresowanie. A czy wiemy jakie składniki odżywcze kryją się właśnie w tych drobnych cząsteczkach?

  • Duża ilość antyutleniaczy sprawia, że granat to owoc o jednej z najwyższych zawartości tych związków. Substancje te niszczą wolne rodniki tlenowe, opóźniając procesy starzenia i zapobiegając  infekcjom w organizmie, w tym zmianom nowotworowym
  • Błonnik wpływa na prawidłową pracę jelit, niweluje zaparcia, przeciwdziała nowotworowi jelita
  • Witaminy:  z grupy B – wpływają na prawidłowy metabolizm organizmu, witamina C – uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia odporność organizmu, witamina E – wzmacnia naczynia krwionośne oraz ochrania krwinki czerwone, beta-karoten – po przekształceniu w organizmie w witaminę A – ochrania wzrok oraz wpływa na dobrą kondycję skóry
  • Minerały: potas – obniża ciśnienie krwi, reguluje gospodarkę wodną organizmu, cynk – wpływa na dobrą kondycję włosów, paznokci
  • Granat uznawany jest za owoc zbawiennie wpływający na problemy z erekcją u mężczyzn oraz zwiększający libido
  • Obniża poziom cholesterolu, przez co zapobiega chorobom układu krążenia – przede wszystkim miażdżycy i nadciśnieniu
  • Działa bakteriostatycznie i przeciwzapalnie, przez co znajduje zastosowanie np.

Zastosowanie:

®     W kuchni: głównie jako sok, dodatek do deserów

®     W kosmetyce: dodatek do kosmetyków do pielęgnacji skóry, w kuracji antytrądzikowej

®     W leczeniu: składnik suplementów diety

Granat powinien znaleźć miejsce w naszej diecie ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne. Najlepiej spożywać go w postaci świeżych owoców bądź też soków ekologicznych, w których znajdziemy wszystko co potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu!!!