Szarlotka. Zapach jabłek, cynamonu i kardamonu rozchodzący się po całym domu. Bezcenne wspomnienia z dzieciństwa. Daj się na nowo otulić tą niepowtarzalną atmosferą. Odkryj szarlotkę z kaszy jaglanej, którą możesz jeść bez wyrzutów sumienia.

 

 

 

 

 

Jaglana szarlotka

Składniki

na tortownicę średnicy 24 cm

 

Na spód

 

✓  1,5 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej ze szczyptą kurkumy

✓  1 łyżka sezamu (opcjonalnie)

 

Do musu jabłkowego

 

✓  2 kg słodko-kwaśnych jabłek

✓  1 łyżeczka cynamonu

✓  1/3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)

✓  0,5 szklanki suszonej żurawiny

✓  8–10 daktyli

✓  1/3 szklanki mąki kukurydzianej lub kasztanowej

✓  1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno

✓  1/3 szklanki mleka migdałowego lub wody źródlanej

 

Na wierzch

 

✓  0,5 szklanki orzechów włoskich

✓  0,5 szklanki płatków migdałowych

✓  płatki róży do dekoracji (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

 

Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w gorącej wodzie na około 10 minut.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni wraz z żurawiną, szczyptą cynamonu oraz kardamonu, a na koniec dodaj namoczone daktyle. Odparuj mus, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do ostygnięcia.

Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj łyżkę sezamu, trochę roślinnego mleka lub wody oraz olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto i wylep nim wyłożoną pergaminem tortownicę, dociskając na brzegach. Zapiekaj około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyciągnij i po chwili rozłóż na wierzchu mus jabłkowy.

Posyp płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi, przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na około 35 minut, a potem zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 5 minut.

 

 

 

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox