Hummus to świetna alternatywa zarówno na śniadanie jak i na niezapowiedziane spotkania z przyjaciółmi. Pasuje do wszystkiego i ze wszystkim. Hummus z kaszą jaglaną ma działanie ochładzające dlatego też szczególnie polecany jest osobom, którym jest non stop gorąco. Zmarzluchy powinny go spożywać ostrożnie zwłaszcza w okresie zimowym. Sprawdza się również w przypadku problemów z zaparciami. Można go jeść zarówno na śniadanie, obiad gdy nie mamy czasu na dłuższy pobyt w kuchni lub kolację. Rewelacyjny w połączeniu z placuszkami gryczanymi.  Dodatek fasolki adzuki wpływa korzystnie na pracę nerek.

 

 

 

Składniki

na 2–4 porcje

1/3 szklanki ugotowanej fasolki adzuki

ziarenka granatu

natka pietruszki

1 czerwona cebula

oliwa do skropienia

 

Do hummusu

 

2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

0,5 szklanki ugotowanej cieciorki

2/3 szklanki zimnej wody źródlanej lub mineralnej

sok z 1/2 cytryny

drobna szczypta kuminu (kmin rzymski)

drobna szczypta cynamonu (opcjonalnie)

skórka z 1/2 cytryny

1 mały ząbek czosnku

sól morska lub himalajska do smaku

2 duże łyżki pasty sezamowej (tahini)

Przygotowanie

 

Posiekaj drobno natkę pietruszki, a cebulkę potnij w cienkie piórka lub plasterki.

Zmiksuj wszystkie składniki na hummus tak, aby powstała jednolita kremowa konsystencja. Jeżeli będzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody, jeśli okaże się zbyt rzadki, wsyp trochę ugotowanej kaszy lub cieciorki i jeszcze raz zmiksuj. Latem możesz schłodzić nieco hummus przed serwowaniem – wstaw go do lodówki na 15–20 minut.

Na płaskim talerzu lub półmisku rozprowadź hummus dużą łyżką. Posyp fasolką adzuki, ziarenkami granatu, cebulą i skrop delikatnie oliwą. Udekoruj natką pietruszki i serwuj z gryczanymi podpłomykami.

 Spróbuj również

✓  placuszki gryczane

 

placuszki_gryczane

 

 

 

 

 

 

 

 

Źrodło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox