Jeżyny mają wiele imion – ostrężyna, popielica, sinojagoda, plich. Już Grecy i Rzymianie znali jej zbawienne właściwości oczyszczające i regenerujące organizm. Wykorzystywali ją również do barwienia tkanin. Jeżyny swą niepowtarzalną barwę zawdzięczają barwnikowi zwanemu antocyjanina dzięki czemu są łatwo dostępnym źródłem antyoksydantów – które działają cuda w naszym organizmie.Nieocenione bogactwo natury zarówno dla ciała jak i zmysłów. Sprawdź jak można wykorzystać nie tylko owoce na przetwory z przepisu naszych babć ale również liście, młode pędy, płatki kwiatów, łodygi a nawet korzeń jeżyny. Sezon jeżynowy w pełni. Korzystajmy.
Trochę historii o jeżynach
Jeżyny są jednymi z najstarszych roślin leczniczych. W starożytności w Grecji i w Rzymie żuto liście w celu wzmacniania dziąseł. Galen i Awicenna zalecali również nacieranie się i kąpiele na problemy ze skórą. Dodatkowo jeżyny oczyszczają krew a tym samym odtruwają nasz organizm z toksyn. Napar można stosować w przypadku zgagi, biegunek, bóli brzucha oraz wzdęć. Jeżyny swój kolor zawdzięczają zawartym w sobie barwnikowi (antocyjanina) dzięki czemu są łatwo dostępnym źródłem antyoksydantów.
Prozdrowotnie o jeżynach
Witaminy |
|
Minerały |
|
Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g) |
|||
Witamina C |
21 mg |
x |
Wapń |
29 mg |
x |
Wartość energetyczna |
43 kcal |
Tiamina |
0.020 mg |
|
Żelazo |
0.62 mg |
|
Białko ogółem |
1.30 g |
Ryboflawna |
0.026 mg |
|
Magnez |
20 mg |
|
Tłuszcz |
0.49 g |
Niacyna |
0.646 mg |
|
Fosfor |
22 mg |
|
Węglowodany |
9.61 g |
Witamina B6 |
0.030 mg |
|
Potas |
162 mg |
|
Błonnik |
5.30 g |
Kwas foliowy |
25 ug |
|
Sód |
1 mg |
|
|
|
Witamina A |
11 ug |
|
Cynk |
0.53 mg |
|
|
|
Witamina E |
1.17 ug |
|
|
|
|
|
|
Witamina K |
19.8 ug |
|
|
|
|
|
|
Źródło danych: USA National Nutrient Database for Standard Reference
Dodatkowo:
- Zawierają: cukry, kwasy, pektyny, antocyjany, karotenoidy
- Działają antybakteryjnie
- Działa oczyszczająco
- Ściąga pory
- Odżywia
- Regeneruje
Zdrowe i pyszne przetwory jeżynowe na zimowe wieczory
Chociaż w naszym klimacie nie zawsze możemy cieszyć się świeżymi jeżynami nie znaczy to, że jesteśmy skazani na gotowe przetworzone produkty. Przetwory z jeżyn przy odrobinie czasu możemy przygotować sobie sami. Dzięki nim w dowolnym momencie w domowym zaciszu możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem lata.
Przepis na jeżynowy dżem oraz sok.
Jeżeli jednak lubicie również tak jak ja całe owoce skąpane w soku polecam wam kolejny fenomenalny przepis który zagości w waszych domach i zatrzyma smak lata na dłużej.
Lato w słoiku czyli skąpane jeżyny w soku
Świeże jeżyny – własne lub ze sprawdzonego źródła – myjemy na sicie. Gdy woda już odcieknie przekładamy do garnka dodając cukru – zamiast zwykłego białego można tutaj użyć również trzcinowego który podkreśli smak. Cukru nie powinno być za mało. Jeżyny należy nim oprószyć, ale nie przesadzić z jego ilością. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia garnek z jeżynami stawiamy na ogniu i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków.Aby owoce zachowały swój wygląd i nie rozpadły się należy jak najmniej je mieszać ale na tyle by nie przywarły i nie przypaliły się. Po czym przekładamy do przygotowanych wcześniej i wyparzonych słoików jeżyny wraz z sokiem. Następnie odwracamy słoiki i czekamy do całkowitego wystygnięcia. Opracowane na podstawie blogu Pani Agnieszki Maciąg.
Oczyszczająca kąpiel z jeżynowych liści
Kąpiel z jeżynowych liści działa oczyszczająco i łagodząco. Dedykowana jest ona w szczególności osobą mającym problemy skórne. Już w starożytności odkryto ich dobroczynny wpływ na skórę. Aby przygotować ów kąpiel należy zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Przy tym należy pamiętać by były ze sprawdzonych miejsc lub osób gdyż wszystko to co w nich będzie nasza skóra wchłonie jak gąbka. Do przygotowania kąpieli potrzebujemy pełną szklankę jeżynowych liści. Przekładamy je do dużego garnka i zalewamy je 4 litrami wody. Następnie gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie należy wywar odcedzić uważając przy tym by się nie popatrzyć i wlać do wanny. Kąpiel powinna trwać około 20 minut.
Płukanka ze świeżych liści jeżyn do włosów
Płukanki do włosów do kolejny ukłon w stronę naszych babć. Przyrządzić je można ze świeżych ziół i liści owoców. Jedną z takich płukanek jest płukanka ze świeżych liści jeżyn działa odżywczo, wzmacniająco oraz przeciwłupieżowo. Aby przygotować płukane należy do niewielkiego garnka wsypać pół szklanki liści z jeżyn z dwoma szklankami przegotowanej wody. Następnie zagotować na średnim ogniu po czym zmniejszyć i gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie odstawić na pół godzinie i odcedzić przelewając do butelki lub naczynia z którego łatwo będzie nam polewać włosy. Płukać już umyte włosy jako ostatnie płukanie.
Źródło
- Magdalena Przybylak – Zdanowicz: ABC kosmetyki naturalnej Wydawnictwo: EkoMedia 2013
- http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html
- http://zdrowieznatury.blox.pl/2012/02/JEZYNY-owoce-najplodniejszych-i-najlatwiej.html
- http://www.naturaity.pl/artykul/97,jezyna.html#ad-image-0
- http://agnieszkamaciag.pl/jezyny-pachnace-latem/