W Polsce warzywo to nie cieszy się zbyt dużą popularnością, przez co nie wiemy tak naprawdę co tracimy. Karczochy bowiem są bardzo cennym warzywem, a najważniejsze z ich zalet to:

  • Nieoceniony wyciąg z karczocha ma zbawienny wpływ na naszą wątrobę, poprzez usuwanie złogów i toksyn
  • Włókno pokarmowe pobudza pracę jelit przeciwdziałając zaparciom
  • Obniża poziom cholesterolu w organizmie
  • Obecność witaminy K korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi
  • Żelazo zapobiega powstawaniu anemii
  • Wykazano pozytywny wpływ stosowania karczochów w walce z cellulitem oraz cukrzycą
  • Obecność witamin z grupy B, witaminy C i enzymów wpływa korzystnie na metabolizm czyli ogół procesów w organizmie
  • Naukowcy udowodnili pozytywny wpływ karczochów na wydzielanie żółci i kwasów żółciowych tak potrzebnych przy trawieniu tłuszczu przez nas spożytego

Zastosowanie:

®     W kuchni: najczęściej stosowany jest jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych, czy pizzy, a także dodawany do koktajlów warzywnych

®     W leczeniu: często wyciąg z karczocha  dodawany jest do suplementów diety używanych przy problemach trawiennych

 

Zainteresujmy się tym niedocenianym warzywem i jedzmy karczocha oraz pijmy soki z niego!