Czy wiesz, że kardamon ma smak ostry i jest ogrzewający? To jedna z najdroższych przypraw na świecie, znana od zarania dziejów. Zwany również królową przypraw (królem jest dobrze nam znany pieprz), ma charakterystyczny ostry, ciepły i niezwykle aromatyczny, korzenny bukiet, słodko-ostry smak z wyczuwalną kamforowo-cytrynową nutą. Rodem ze wschodu, gdzie dziko porasta lasy południowych Indii. Można ją znaleźć także na terenach Sri Lanki, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii.

Występuje w dwóch odmianach:

  • zielonej zwanej również prawdziwą o drobnych (Elettaria cardamomum – pochodzącej z Indii i ze Sri Lanki) ,  o drobnych zielonych owocach, które pachną orientalnie, pikantnie i słodko;
  • czarnej (Amomum subulatum – rodem z Himalajów) w smaku bardziej cierpkiej, o wyczuwalnej świeżej nucie i większych podłużnych i brunatnych owocach.

Uwaga! Zmielony szybko wietrzeje,dlatego dobrze jest kupować go w całości, rozłupywać łupinki i miażdżyć ziarenka w moździerzu.

Zastosowanie kulinarne kardamonu

Ze względu na niesamowity i charakterystyczny aromat kardamon można dodawać do potraw mięsnych i rybnych – gulaszów, pieczeni czy pasztetów, ale także do dań słodkich, jak owocowe sałatki i desery, lody, czy wyroby typu piernik, chlebek marcepanowy. Już odrobina kardamonu, dzięki jego wyrazistości wzbogaci smak i aromat każdej potrawy!  To także jeden z integralnych składników indyjskich mieszanek przyprawowych jak curry, czy gram masala.

Z powodzeniem możemy stosować kardamon do wyrobu nalewek, wódek i likierów, natomiast idąc śladem naszych dalekich kuzynów z krajów arabskich – dodawać go do kawy.

Właściwości lecznicze kardamonu

Owoc kardamonu może zawierać nawet 8% olejku eterycznego, przeciętnie 3-4%. Olejek eteryczny kardamonowy zasobny jest w cineol, limonen, terpineol, sabinen i borneol. Owoc zawiera do 10% tłuszczu, 20-40% skrobi oraz sole mineralne (wapń) i gingerol.

Lecznicze właściwości ziaren kardamonu znano już w starożytnej Grecji, gdzie z powodzeniem stosowano go na problemy gastryczne, jednak to nie jedyna jego zaleta – dlatego od dawna ma swoje miejsce w medycynie tradycyjnej i niekonwencjonalnej. Doceniany jest także w indyjskiej ajurwedzie (do wspomagania leczenia problemów trawiennych i chorób układu oddechowego) a także w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jako m.in środek wzmacniający odporność organizmu. We współczesnej farmakologii dodawany jest do leków polepszających apetyt oraz pracę układu pokarmowego – to remedium na wzdęcia i niestrawność.

Ponadto:

  • poprawia przemianę materii – stosowany lub żuty po posiłku zapobiega wzdęciom i kolkom
  • wzmacnia i stymuluje pracę serca
  • uchodzi za jeden z najefektywniejszych środków tonizujących mózg – mających pozytywny wpływ na pamięć,  zdolność do koncentracji, procesy myślowe i uwagowe
  • rozrzedza śluz nagromadzony w oskrzelach, płucach i zatokach  dzięki czemu ułatwia jego usuwanie z organizmu
  • ma właściwości wykrztuśne – wykorzystywany przy leczeniu takich chorób jak: astma, zapalenie oskrzeli
  • odświeża oddech oraz jamę ustną (w tym celu należy żuć całe ziarna) – dzięki temu polecany jest także przy nudnościach, wymiotach czy bólach głowy
  • osusza wewnętrzną wilgoć
  • pobudza krążenie płynów w organizmie,
  • rozgrzewa nerki, które większość z nas ma wychłodzone !!!
  • działa moczopędnie i redukuje nadmiar wilgoci i śluzu w organizmie – neutralizuje szkodliwie śluzotwórcze działanie m.in. mleka i przetworów mlecznych, doskonale radzi sobie z redukcją flegmy
  • zaliczany jest do grupy naturalnych afrodyzjaków oraz naturalnych środków na impotencję

Dodany do kawy nie tylko polepsza jej aromat, ale także wzmacnia jej zdolność poprawiania funkcji trawiennych oraz zmniejsza jej nadmiernie pobudzający wpływ na system nerwowy. Najlepiej gotować kawę z kardamonem i przecedzić przez sitko.

 

Przepis na kawę wg 5 przemian – wykonywać w podanej niżej kolejności!

  • Smak gorzki – w garnuszku gotujemy ok. 300 ml wody
  • Smak słodki – dodajemy odrobinę anyżu, cieniutką skórkę pomarańczy, bez białej części – 3 cm, łyżeczkę cynamonu, goździk
  • Smak ostry – szczypta imbiru, jeden rozkruszony owoc kardamonu
  • Smak słony – kilka ziarenek soli
  • Smak kwaśny – 1 cm skórki z cytryny bez białej części

Wodę z przyprawami gotować kilka minut, następnie wsypać łyżkę dobrej mielonej kawy, pogotować jeszcze 3-4 minuty i odstawić z ognia. Osłodzić – choćby symbolicznie – miodem naturalnym.

Kawę najlepiej serwować w porcelanowych naczyniach. Smacznego!