Kwiat chryzantemy chińskiej (Chrysanthemum morifolium Ramat) to popularne w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioło, które na Wschodzie kojarzy się z długowiecznością i zdrowiem. Chociaż chryzantema uprawiana jest głównie w środkowych Chinach, coraz częściej jej walorami zachwycają się Europejczycy, którzy sięgają po napar lub herbatkę z chryzantemy oraz zwracają uwagę na jej cenne właściwości zdrowotne.

Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej klasyfikację kwiatu chryzantemy/złocienia możemy opisać następująco

✓   Smak: słodki, gorzki

✓   Charakter termiczny: chłodny z tendencją do zimnego

✓   Przynależność do obiegu czynnościowego: obieg płuc, obieg wątroby

   Kierunek działania zioła: ściąga w dół

   Ośrodek działania: głowa i oczy, skóra

Zastosowania kwiatu chryzantemy chińskiej

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej kwiat chryzantemy:

✓  otwiera powierzchnię oraz uwalniania ją z wiatru (przy objawach takich jak ból i zawroty głowy, dreszcze, lekka gorączka)

✓  odprowadza zewnętrzny wiatr i gorąco (przy gorączce, zaczerwienionych i bolesnych oczach oraz zawrotach głowy)

✓  ochładza gorąco krwi i wyprowadza toksyny z organizmu (przy objawach takich jak ropne zapalenia skóry, zapalne owrzodzenia, czyraki, ropiejące rany)

✓  uwalnia oczy i głowę oraz łagodzi ból (przy bólu głowy, bólach i zaczerwienieniu oczu, braku łez, pieczeniu spojówek, jaskrze)

✓  leczy źle gojące się rany, owrzodzenia i poparzenia skóry

✓  uspokaja Yang wątroby oraz harmonizuje i wspiera obieg czynnościowy wątroby (przy bólach i zawrotach głowy i słuchu, zaczerwienieniu i bólu oczu, utracie słuchu, szumach usznych o wysokich tonach, nadciśnieniu tętniczym)

✓  łagodzi i usuwa egzemy oraz alergiczne choroby skóry

Jak z powyższego wynika kwiat chryzantemy stosujemy we wszelkich dolegliwosćiach związanych z gorącem (przeziębienia z gorączką, bólem gardła, nadciśnienie, rany, czyraki, ból głowy). Wg TCM aby wyprowadzić gorąco należy zastosować chłodne lub zimne produkty termicznie.

chryzantema

Sposób stosowania kwiatu chryzantemy: 

Zalecana dawka dzienna kwiatu chryzantemy wynosi od 3 do 15 gramów, a dawka standardowa to 10 g.

Kwiat chryzantemy chińskiej można stosować po ugotowaniu przez 5 minut. Zioło można również dodawać do odwaru pod koniec gotowania, czyli po około 15 minutach. Jeżeli kwiatu chryzantemy używamy podczas terapii chorób oczu lub skóry, możemy podawać go miejscowo.

Przeciwwskazania

Chociaż kwiat chryzantemy chińskiej charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi (może być również stosowany w ciąży), istnieją przeciwskazania dla stosowania naparów z tego zioła. Są nimi osłabienie środka oraz występowanie biegunek  lub wzdęć.

Kwiat chryzantemy wg medycyny klasycznej

Dotychczasowe badania laboratoryjne wykazały, że kwiat chryzantemy charakteryzuje się szeregiem właściwości leczniczych:

  • poprawia ukrwienie oraz siłę kurczliwości mięśnia sercowego, a także powoduje rozszerzanie naczyń wieńcowych
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • obniża podwyższone ciśnienie tętnicze krwi (dzięki dużej zawartości potasu)
  • hamuje rozwój szczepów bakterii
  • spowalnia procesy starzenia się skóry  (ze względu na dużą zawartość witaminy A)
  • wspomaga metabolizm
  • działa relaksująco – podobnie jak melisa
  • wykazuje działanie przeciwzapalne – zmniejsza obrzęki oraz stan zapalny gardła, łagodzi objawy związane z infekcjami dróg oddechowych
  • łagodzi objawy przeziębienia i grypy
  • wspomaga odporność (zawiera wysoką dawkę witaminy C)
  • zapobiega osteoporozie (jest skarbnicą minerałów).

Herbatka z kwiatu chryzantemy

Źródło: wikipedia.pl

Źródło: wikipedia.pl

Kwiat chryzantemy chińskiej coraz częściej stosowany jest w medycynie zachodniej. Dużą popularnością cieszy się herbata z chryzantemy, która wspomaga leczenie przeziębień z gorączką i bólami głowy.

Podczas leczenia syndromu zewnętrznego wiatru i gorąca (według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej powodujących przeziębienia), warto jest podawać choremu mieszankę ziołową „proszek z kwiatem chryzantemy do picia z zieloną herbatą”, czyli Ju Hua Cha Tiao San. Dawniej mieszankę podawano pod postacią proszku – lecz obecnie najczęściej spożywa się ją pod postacią odwaru popijanego zieloną herbatą.

Literatura:
  1. Błaszczyk T. (2011), Leczę ziołami chińskimi. Chińska Materia Medica, Tom I, Proherba, s. 192-195.
  2. Arisawa M.(1969), Utilized resources. III Components of Juncus genus plants, The leaves of Aesculus turbinata and the petals of Chrysanthemum morifolium, Shoyakugaku Zasshi, vol. 23, s. 49-52.
  3. Hsu K., et Hong W.K. (1964), The chemistry of the flowers of Chrysanthemum morifolium, Taiwan Ko Hsuch, vol.18, s. 102-104.
  4. Jiangsu New Medical Collage (1977), Encyclopedia of Chinese Medical Substances, Shanghai Peoples Publisher, Shanghai, s. 2008-2011.
  5. Wang Y.S. (1983), Pharmacology and application of Chines Materia Medica, Peoples Health Publisher, Beijing, s. 948-953.