Przeziębienie to dość częsta dolegliwość, która towarzyszy zarówno dorosłym, jak i dzieciom przez cały rok z nasileniem na wiosnę lub jesień. Uchwycone pierwsze objawy i eliminowane prawidłowo w inicjalnej fazie nie dopuszczą do rozwoju patogenów na głębszych warstwach naszego organizmu. Medycyna chińska bardzo dobrze radzi sobie z tymi dolegliwościami poprzez stosowanie ziół, akupunktury, baniek, moksy czy zabiegów Gua Sha.

Do infekcji dochodzi najczęściej poprzez czynniki zewnętrzne nazywane „wniknięciem zimnego lub gorącego wiatru”. Dlaczego niektórzy kichają, mają katar, a inni są zdrowi? Co jest główną przyczyną przeziębień? Czy czynniki wewnętrzne też o tym decydują?

Jak to możliwe, że dziecko zjada jogurty, pomidory, ogórki, banany i ciągle ma katar lub zapalenie ucha?

O tym będziemy rozmawiać na szkoleniu. Będzie składało się z 2 modułów

  1. Odżywianie wg pięciu przemian – czynniki wewnętrzne
  2. Przeziębienia – jak sobie z nimi radzić dietą, ziołami, bańkami i Gua Shą

Można wziąć udział w całodniowym szkoleniu, a można w każdym module osobno. Jednak jeśli ktoś nie zna zasad odżywiania wg pięciu przemian nie zrozumie drugiej części szkolenia.

Osoby, które brały już udział w szkoleniu „odżywianie wg pięciu przemian” mogą przyjść na drugą część i odwrotnie. Osoby zainteresowane tylko gotowaniem wg pięciu przemian mogą uczestniczyć tylko w I module.

KORZYŚCI PŁYNĄCE ZE SZKOLENIA:

  • Nabędziesz podstawową wiedzę o smakach i termice produktu
  • Dowiesz się jaki wpływ na odżywianie mają pory roku czy klimat
  • Nauczysz się komponować posiłki odpowiednie do swoich dolegliwości
  • Zdobędziesz inspirację do zmiany stylu odżywiania
  • Nauczysz się reagować na pierwsze objawy przeziębień
  • Rozróżnisz dolegliwości związane z „zimnym lub gorącym wiatrem”, aby przyjąć prawidłową strategię działania
  • Nauczysz się stawiać bańki próżniowe
  • Poznasz i wykonasz mało znaną metodę Gua Sha

Program – I część – Odżywianie wg pięciu przemian – przyczyny wewnętrzne przeziębień

  1. Podstawowe pojęcia w Medycynie Chińskiej
  2. Czym jest choroba?
  3. Czym różni się dietetyka akademicka od dietetyki energetycznej?
  4. Co to jest termika produktu i jak wpływa na nasz organizm?
  5. Sposoby obróbki termicznej i ich wpływ na nasz organizm
  6. Smaki w Medycynie Chińskiej i ich równoważenie
  7. Pięć przemian
  8. Zegar narządów – jakie znaczenie ma pora dnia na trawienie pokarmów
  9. Pory roku i klimat

Termin: 6 kwietnia 2019 

godz. 10.00 – 13.30

Miejsce : Kraków ul, Garbarska 14, II piętro

Krakowska Kongregacja Kupiecka

Opłata I moduł – 80 zł (wpłata do 2 kwietnia) – PROMOCJA

                            – 90 zł (wpłata do 5 kwietnia)

Opłata za całość – 150 zł (wpłata do 2 kwietnia) – PROMOCJA

                              – 170 zł (wpłata do 5 kwietnia)

Szkolenie prowadzi:

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog

Coach Trener

Specjalista Medycyny Chińskiej