Morwa biała pochodzi z Chin, gdzie służy jako pożywienie dla hodowanych tam jedwabników. Roślinę tę można jednak spotkać również w polskich ogrodach. Od dawna znane sa prozdrowotne właściwości morwy białej ukryte w składnikach zawartych w jej owocach i liściach. Do głównych z nich należą:

  • Azot zawarty w liściach morwy wykazuje działanie obniżające poziom cukru we krwi, poprzez działanie na enzymy rozkładające cukry złożone do prostych. Dzięki temu część cukrów zostaje po prostu wydalona z organizmu. Działanie to jest zatem szczególnie wskazane dla cukrzyków
  • Stosowana w celu obniżenia masy ciała ze względu na wydalanie cukrów z organizmu i zapobieganie odkładania ich w postaci tkanki tłuszczowej
  • Zawiera witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na procesy metaboliczne w organizmie
  • Działanie moczopędne może znaleźć zastosowanie przy oczyszczaniu organizmu z toksyn
  • Stosowana przy zaburzeniach laktacji kobiet karmiących
  • Duża zawartość przeciwutleniaczy pomaga w walce z wolnymi rodnikami przeciwdziałając infekcjom, procesom starzenia oraz zmianom nowotworowym
  • Ogranicza powstawanie przebarwień na skórze pod wpływem promieni UV, dzięki hamowaniu działalności enzymu tyrozynazy

Zastosowanie:

®     W kuchni: w postaci soku, naparów z liści, konfitur czy dżemów

®     W kosmetyce: stosowana jako składnik preparatów do pielęgnacji skóry

®     W leczeniu: w postaci suplementów obniżających stężenie cukru we krwi polecanych cukrzykom oraz jako pomocny preparat w walce z nadwagą

 

Warto spróbować soku z morwy białej, szczególnie polecanej cukrzykom, aby sprawdzić jak wpłynie na nasze samopoczucie i stan zdrowia!!!