Porady dietetyka

Ziele lebiodki pospolitej – Herba Origani

Surowiec leczniczy (ziele) pochodzi od lebiodki pospolitej (Origanum vulgare L.) należącej do rodziny Lamiaceae - byliny powszechnie uprawnianej w ogrodach europejskich i azjatyckich. Lebiodka pospolita lub oregano pospolite posiada wiele pokrewnych roślin i odmian z...

czytaj dalej

20 domowych sposobów na walkę z przeziębieniem

Kaszel? Gorączka? Dreszcze? Ból głowy? Znajome? To pierwsze objawy przeziębienia. Właśnie rozpoczął się okres wzmożonej zachorowalności. Wzmocnij swój organizm i nie daj się przeziębieniu. Zachorowałeś? Skorzystaj ze starych sprawdzonych przepisów zanim sięgniesz po syntetyczny antybiotyk!

czytaj dalej

Poznaj niezwykłą moc imbiru

Kolebką imbiru jest subkontynent indyjski. Imbir traktowany niegdyś jako środek płatniczy szybko stał się jedną z niezastąpionych przypraw w kuchni. Do Europy zawitał w IX wieku i został tu już na stałe.  Imbir ma pikantno-ostry smak. Dodany w niewielkiej ilości do...

czytaj dalej

Jeżyny niepowtarzalny smak lata i dzieciństwa…

Jeżyny znane były już w starożytności. Zaskarbiły sobie również serce Hipokratesa, który pisał o ich niezwykłych właściwościach leczniczych. Obecnie jeżyny wykorzystywane są nie tylko do przygotowania wspaniałych przetworów, ale i płukanek oraz kąpieli. Coraz chętniej również wykorzystuje je przemysł kosmetyczny wykorzystując ekstrakt z liści jeżyn jako filtr przeciwsłoneczny.

czytaj dalej

Zielona Herbata

Zielona herbata pochodzi z Chin, skąd rozpowszechniła się na inne kraje Azji począwszy od Japonii, aż po Środkowy Wschód. Obecnie zielona herbata coraż bardziej zagościła na stołach w Stanach i Europie. Przypisuje się jej wiele właściwości prozdrowotnych. Co zawiera...

czytaj dalej