
Moje artykuły
Dietetyka, Profilaktyka, Podstawy TCM, Schorzenia, Ziołolecznictwo
Smak gorzki wg TCM – Przemiana Ognia
Smak gorzki reprezentuje przemianę ognia – i to jemu pobudzające działanie zawdzięczają używki takie jak kawa, czarna herbata, czy papierosy. To...
Smak słony wg TCM – Przemiana Wody
Właściwości: Smak o naturze Yin o działaniu ochładzającym kieruje energię w dół i do wnętrza; ma zdolności do „ześrodkowywania", uziemienia; nawilża...
Ogólne zalecenia dietetyczne
Odżywianie zgodnie z zasadami dietetyki medycyny chińskiej jest nie tylko świetnym pomysłem na przygotowanie zrównoważonych, energetycznych i...
Termika produktów wg Medycyny Chińskiej
Zdrowa dieta to słowo-klucz, które u wielu z nas budzi podobne skojarzenia – liczenie kalorii, unikanie tłuszczów, cukrów, czy węglowodanów,...
Charakterystyka pięciu smaków
Wiedza dotycząca oddziaływania smaku (a właściwie pięciu smaków) na naszą psyche i somę jest jednym z filarów filozofii odżywiania według pięciu...
Diagnostyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Diagnostyka według zasad Medycyny Chińskiej przebiega zgodnie z zasadami wypracowanymi na przestrzeni wieków. To przede wszystkim diagnoza z...
Zimna natura termiczna
Można tutaj wymienić m.in. wiele owoców tropikalnych, herbat ziołowych i owocowych o kwaśnym smaku, pomidory, ogórki, arbuzy, jogurty, wodę...
Smak ostry wg TCM – Przemiana Metalu
Jest to smak typu Yang, bardzo rozpraszający, ale również ocieplający, przerywa stagnację, otwiera, jest rozdzielający, powoduje wydzielanie potu....
Akupunktura ucha
Co to jest Aurikuloterapia? Historia aurikuloterapii, czyli akupunktury ucha rozpoczyna się w starożytnych Chinach, kiedy to Hoang Ti Nei Jing...
Dietetyka wg TMC
Odżywianie w zgodzie z Teorią Pięciu Przemian jest doskonałym sposobem na przygotowywanie zrównoważonych energetycznie i równocześnie smacznych...