Porady dietetyka

Sól himalajska różowa

Czy słyszeliście o różowej soli himalajskiej? Na świecie doskonale znana i dostępna w regularnej sprzedaży od wielu lat, w Polsce dopiero zdobywa popularność - choć trzeba przyznać, że do naszej narodowej świadomości wdarła się przebojem! To naturalny, o wiele...

czytaj dalej

Kasza jaglana

Bomba witaminowa, czyli co zawiera kasza jaglana Kasza jaglana produkowana jest z łuskanego ziarna prosa należącego do najstarszych uprawianych roślin. Królowała  w Azji i Europie, a chleb z niej piekli Mongołowie, Tatarzy i narody kaukaskie. W Polsce z kolei...

czytaj dalej

Kuzu (Kudzu)

Kuzu - niezwykła roślina, która zadba o Twoje zdrowie! Pomoże każdemu rozprawić się z nałogiem, a jednocześnie uzupełni niedobory żelaza, odkwasi organizm, oczyści go z toksyn, pozytywnie wpłynie na przemianę materii i ogólne samopoczucie - o czym mowa? Oczywiście o...

czytaj dalej

Kardamon

Czy wiesz, że kardamon ma smak ostry i jest ogrzewający? To jedna z najdroższych przypraw na świecie, znana od zarania dziejów. Zwany również królową przypraw (królem jest dobrze nam znany pieprz), ma charakterystyczny ostry, ciepły i niezwykle aromatyczny, korzenny...

czytaj dalej

Sok z czarnej rzepy

Czarna rzepa (czarna rzodkiew) zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C i A. Jest źródłem dobrze przyswajalnych pierwiastków; potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które posiadają cenne związki siarki. Pierwiastek ten ma...

czytaj dalej

Sok z żurawiny

Owoce żurawiny są ważnym i pożywnym komponentem codziennej, zdrowej diety. Pochodzące z kontrolowanych, ekologicznych upraw szczególnie dużo zawierają istotnych dla ludzkiego oraganizmu polifenoli. Żurawina jest jednym z owoców o najwyższej zawartości...

czytaj dalej

Fasolka mung

Te drobne fasolki, zwane również fasolą złotą  (Vigna radiata) w kolorze od żółtego do ciemnozielonego należą do rodziny bobowatych i  przybyły do nas z dalekiego wschodu (Indie, Chiny, Malezja), gdzie ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość białka stanowią składnik...

czytaj dalej

Śliwka umeboshi

"Umeboshi" w języku japońskim dosłownie znaczy suszona (jap. boshi) śliwka (jap. ume), jednak jest to tak naprawdę gatunek… moreli! Ma zaskakujące pro-zdrowotne właściwości, dzięki którym od dawna stanowi obiekt zainteresowania licznych badaczy. Wspiera równowagę...

czytaj dalej

Acerola

Acerola jest dla nas owocem egzotycznym pochodzącym z Ameryki Środkowej i Karaibów. Wyglądem przypomina małe jabłko, ale jakże wiele składników odżywczych kryją jej małe owoce. Oto kilka z nich. Wysoka zawartość witaminy C – aż do 30 razy więcej niż w takiej samej...

czytaj dalej