Porady dietetyka

Sól himalajska różowa

Czy słyszeliście o różowej soli himalajskiej? Na świecie doskonale znana i dostępna w regularnej sprzedaży od wielu lat, w Polsce dopiero zdobywa popularność - choć trzeba przyznać, że do naszej narodowej świadomości wdarła się przebojem! To naturalny, o wiele...

czytaj dalej

Kasza jaglana

Bomba witaminowa, czyli co zawiera kasza jaglana Kasza jaglana produkowana jest z łuskanego ziarna prosa należącego do najstarszych uprawianych roślin. Królowała  w Azji i Europie, a chleb z niej piekli Mongołowie, Tatarzy i narody kaukaskie. W Polsce z kolei...

czytaj dalej

Sok z czarnej rzepy

Czarna rzepa (czarna rzodkiew) zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C i A. Jest źródłem dobrze przyswajalnych pierwiastków; potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które posiadają cenne związki siarki. Pierwiastek ten ma...

czytaj dalej

Sok z żurawiny

Owoce żurawiny są ważnym i pożywnym komponentem codziennej, zdrowej diety. Pochodzące z kontrolowanych, ekologicznych upraw szczególnie dużo zawierają istotnych dla ludzkiego oraganizmu polifenoli. Żurawina jest jednym z owoców o najwyższej zawartości...

czytaj dalej