Moje artykuły
Dietetyka, Profilaktyka, Podstawy TCM, Schorzenia, Ziołolecznictwo
Chrzan w kuchni z perspektywy Medycyny Chińskiej
Korzeń chrzanu pospolitego (Radix Armoraciae), czyli popularny chrzan, powszechnie znany jest nie tylko jako element wielkanocnego stołu, ale także...
Jak przygotować winko daktylowe?
Wino z czerwonych daktyli, zwanych również Da Zao, wspomaga regenerację organizmu oraz odbudowę krwi. Krew wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ma za...
Gałązki cynamonowca chińskiego – Gui Zhi Jian
Gałązki cynamonowca chińskiego pochodzą od drzewa wiecznie zielonego Cinnamomum cassiae Sieb (cynamonowiec chiński), które rośnie na południu Chin,...
Koronawirus – jak wzmocnić odporność organizmu za pomocą diety i ziół?
Rok 2020 został zdominowany praktycznie jednym tematem - Koronawirus, czyli Covid-19. Wdarł się w nasze życie jako nieznane, ale ostre zapalenie...
Jesienny przepis na zapiekane warzywa
Nadszedł okres jesienno-zimowy, w którym powinniśmy szczególnie zadbać o odporność i dobre rozgrzewanie. Idealną propozycją na posiłek na ciepło...
Neutralne produkty
Neutralne produkty spożywcze Produkty neutralne budują energię Qi organizmu oraz działają harmonizująco na narządy – można tutaj wskazać m.in....
Daktyle czerwone (Da Zao), czyli owoc głożyny
Daktyle czerwone (Da Zao), czyli inaczej owoc głożyny pospolitej lub daktyle chińskie to w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, znany i ceniony od lat...
Gorąca natura termiczna
Gorące produkty termicznie Gorące produkty spożywcze wzmacniają nasze Yang, przyspieszają krążenie Qi, aktywizują, rozgrzewają, poruszają w górę i...
Ciepła natura termiczna
Ciepłe produkty spożywcze Do tej kategorii produktów zaliczamy doskonałą większość suszonych ziół i przypraw, wiele ryb morskich, mięso drobiowe,...
Podstawy Medycyny Chińskiej
Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to kilka tysięcy lat nieprzerwanej tradycji w zdobywaniu i pogłębianiu...