Chociaż krzew ten występuje w naszych parkach i ogrodach nadal jest mało znany. A przecież pomarańczowe jagody rokitnika są znane już od czasów dynastii Tang (ok. VII w.). prozdrowotne składniki w nich zawarte to m.in.:

  • Jako bogate źródło antyoksydantów zwalcza wolne rodniki przeciwdziałając procesom starzenia
  • Pozytywny wpływ na łagodzenie i leczenie wrzodów żołądka
  • Wpływa na poprawę pracy żołądka, wydzielanie soku trawiennego
  • Wpływa na poprawę perystaltyki dwunastnicy oraz jelit dzięki zawartości błonnika
  • Sok może być pomocny w zaburzeniach funkcjonowania wątroby
  • Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-7 oraz doskonały stosunek 1:1 kwasów linolenowego i linolowego bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu
  • Olej z rokitnika znajduje zastosowanie jako środek wspomagający leczenie m.in. łuszczycy, oparzeń i odmrożeń
  • Dzięki dużej zawartości beta-karotenu jest pomocny w wytwarzaniu witaminy A zabezpieczając organizm przed jej niedoborem
  • Wysoka zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu
  • Wykazano również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne

 

Zastosowanie:

®     W kuchni: do sporządzania soków, nalewek, konfitur, oleju

®     W kosmetyce: do kremów chroniących przed promieniami UV, środków do pielęgnacji włosów, skóry

®     W leczeniu: preparaty witaminowe z dodatkiem rokitnika

Warto docenić sok z rokitnika! Pijmy go aby wzmocnić naszą odporność i poprawić pracę przewodu pokarmowego!