Skórka z mandarynki i jej prozdrowotne właściwości

utworzone przez | Mar 24, 2020 | DIETETYKA, Nalewki Mikstury, Odżywianie wg TCM, PROFILAKTYKA, ZIOŁOLECZNICTWO | 0 komentarzy

Mandarynka to dość popularny owoc wśród cytrusów, uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych. W Polsce jest głównym przysmakiem szczególnie w okresie zimowym, świątecznym. Jednak jak przekazuje Tradycyjna Medycyna Chińska – skórka z mandarynki posiada wiele dobroczynnych właściwości, dlatego warto ją spożywać przez cały rok! Jeśli do tej pory zdarzało Ci się wyrzucać skórkę z mandarynki jako odpadki, koniecznie przeczytaj ten wpis!

Jak przygotować suszoną skórkę z mandarynki?

W powszechnej opinii uważa się, że skórka z mandarynki jest niepotrzebną warstwą do wyrzucenia, co potęguję fakt, iż jest skażona nawozem. Szkodliwych dla organizmu substancji można się jednak pozbyć, dzięki odpowiedniemu myciu z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego.

Skórka z mandarynki

Aby przygotować suszoną skórkę z mandarynki należy starannie umyć cytrusy, a następnie obrać. Za pomocą noża można usunąć białe błony ze skórki oraz pokroić je w cienkie paseczki. Tak przygotowane skórki należy suszyć w piekarniku lub przez kilka dni na parapecie okna.

Skórka z mandarynki

Skórka z mandarynki – właściwości wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Najważniejszym składnikiem skórki z mandarynki, odpowiedzialnym za wszechstronne działanie jest nobelityna. Jest to substancja aktywnie zabezpieczająca organizm przed powstawaniem takich schorzeń jak: otyłość, miażdżyca, choroby układu krwionośnego, serca czy cukrzyca typu II. Nobelityna występuje głównie w skórce, w miąższu jest jej bardzo niewiele. Oprócz zapobieganiu powstawaniu chorób cywilizacyjnych, wpływa również na spalanie tłuszczów w wątrobie. Oczyszcza organizm z toksyn i reguluje procesy trawienne, co istotne w przypadku osób odchudzających się.

Skórka z mandarynki

Skórka z mandarynki jest bogatym źródłem mikroelementów i witamin – C i A, o właściwościach przeciwutleniających. Witamina C to silny antyoksydant, wspierający układ odpornościowy – przeciwdziała różnego rodzaju infekcjom, m.in. przeziębieniom oraz bólom gardła. Z kolei witamina A, której zawartość w mandarynce przewyższa inne cytrusy, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia się. Poprawia stan skóry i włosów, chroni przed chorobami oczu m.in. zaćmą czy jaskrą. Skórka z mandarynki zawiera także szereg minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak: wapń, fosfor, żelazo czy magnez.

Ponadto wykazuje również działanie niszczące komórki nowotworowe.

 

0 0 vote
Article Rating

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Wyszukaj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This