Mandarynka to dość popularny owoc wśród cytrusów, uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych. W Polsce jest głównym przysmakiem szczególnie w okresie zimowym, świątecznym i spożywamy głównie owoc. Jednak jak mówi nam Tradycyjna Medycyna Chińska – nie tylko miąższ ale przede wszystkim skórka z mandarynki posiada wiele dobroczynnych właściwości, które możemy wykorzystać przygotowując smaczne posiłki i słodycze z jej dodatkiem. Jeśli wyrzucasz skórkę do kosza, to koniecznie przeczytaj ten wpis, a może zmienisz swoje nawyki.

Jak przygotować suszoną skórkę z mandarynki?

W powszechnej opinii uważa się, że skórka z mandarynki to część, która kwalifikuje się do wyrzucenia, co potęguję fakt, iż jest skażona licznymi środkami chemicznymi. Szkodliwych dla organizmu substancji można się jednak pozbyć, dzięki odpowiedniemu myciu z dodatkiem octu jabłkowego czy moczenie w sodzie oczyszczonej. Osobiście zachęcam jednak do kupowania mandarynek ekologicznych wtedy nie musimy obawiać się różnych fungicydów, pestycydów, herbicydów. Dodatkowo mamy pyszny owoc, który dojrzewał na słońcu, a nie w dojrzewalniach.

Skórka z mandarynki

Aby przygotować suszoną skórkę z mandarynki należy starannie umyć cytrusy, a następnie obrać. Za pomocą noża można usunąć białe błony ze skórki oraz pokroić je w cienkie paseczki. Tak przygotowane skórki należy suszyć w piekarniku lub przez kilka dni na parapecie okna.

Skórka z mandarynki

Skórka z mandarynki – właściwości wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Najważniejszym składnikiem skórki z mandarynki, odpowiedzialnym za wszechstronne działanie jest nobelityna. Jest to substancja aktywnie zabezpieczająca organizm przed powstawaniem takich schorzeń jak: otyłość, miażdżyca, choroby układu krwionośnego, serca czy cukrzyca typu II. Nobelityna występuje głównie w skórce, w miąższu jest jej bardzo niewiele. Oprócz zapobieganiu powstawaniu chorób cywilizacyjnych, wpływa również na spalanie tłuszczów w wątrobie. Oczyszcza organizm z toksyn i reguluje procesy trawienne, co istotne w przypadku osób odchudzających się.

Skórka z mandarynki

Skórka z mandarynki jest bogatym źródłem mikroelementów i witamin – C i A, o właściwościach przeciwutleniających. Witamina C to silny antyoksydant, wspierający układ odpornościowy – przeciwdziała różnego rodzaju infekcjom, m.in. przeziębieniom oraz bólom gardła. Z kolei witamina A, której zawartość w mandarynce przewyższa inne cytrusy, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia się. Poprawia stan skóry i włosów, chroni przed chorobami oczu m.in. zaćmą czy jaskrą. Skórka z mandarynki zawiera także szereg minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak: wapń, fosfor, żelazo czy magnez.

Ponadto wykazuje również działanie niszczące komórki nowotworowe.