Skórka z mandarynki i jej prozdrowotne właściwości

utworzone przez | mar 24, 2020 | DIETETYKA, Nalewki Mikstury, Odżywianie wg TCM, PROFILAKTYKA, ZIOŁOLECZNICTWO

Mandarynka to dość popularny owoc wśród cytrusów, uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych. W Polsce jest głównym przysmakiem szczególnie w okresie zimowym, świątecznym. Jednak jak przekazuje Tradycyjna Medycyna Chińska – skórka z mandarynki posiada wiele dobroczynnych właściwości, dlatego warto ją spożywać przez cały rok! Jeśli do tej pory zdarzało Ci się wyrzucać skórkę z mandarynki jako odpadki, koniecznie przeczytaj ten wpis!

Jak przygotować suszoną skórkę z mandarynki?

W powszechnej opinii uważa się, że skórka z mandarynki jest niepotrzebną warstwą do wyrzucenia, co potęguję fakt, iż jest skażona nawozem. Szkodliwych dla organizmu substancji można się jednak pozbyć, dzięki odpowiedniemu myciu z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego.

Aby przygotować suszoną skórkę z mandarynki należy starannie umyć cytrusy, a następnie obrać. Za pomocą noża można usunąć białe błony ze skórki oraz pokroić je w cienkie paseczki. Tak przygotowane skórki należy suszyć w piekarniku lub przez kilka dni na parapecie okna.

Skórka z mandarynki – właściwości wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Najważniejszym składnikiem skórki z mandarynki, odpowiedzialnym za wszechstronne działanie jest nobelityna. Jest to substancja aktywnie zabezpieczająca organizm przed powstawaniem takich schorzeń jak: otyłość, miażdżyca, choroby układu krwionośnego, serca czy cukrzyca typu II. Nobelityna występuje głównie w skórce, w miąższu jest jej bardzo niewiele. Oprócz zapobieganiu powstawaniu chorób cywilizacyjnych, wpływa również na spalanie tłuszczów w wątrobie. Oczyszcza organizm z toksyn i reguluje procesy trawienne, co istotne w przypadku osób odchudzających się.

Skórka z mandarynki jest bogatym źródłem mikroelementów i witamin – C i A, o właściwościach przeciwutleniających. Witamina C to silny antyoksydant, wspierający układ odpornościowy – przeciwdziała różnego rodzaju infekcjom, m.in. przeziębieniom oraz bólom gardła. Z kolei witamina A, której zawartość w mandarynce przewyższa inne cytrusy, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia się. Poprawia stan skóry i włosów, chroni przed chorobami oczu m.in. zaćmą czy jaskrą. Skórka z mandarynki zawiera także szereg minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak: wapń, fosfor, żelazo czy magnez.

Według Medycyny Chińskiej, skórkę z mandarynki możemy dodawać do owsianki, herbaty, zupy mocy czy kompotów!

Ponadto wykazuje również działanie niszczące komórki nowotworowe.

Konsultacje

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This