Smak gorzki wg TCM – Przemiana Ognia

utworzone przez | Sie 31, 2020 | DIETETYKA, Odżywianie wg TCM, PODSTAWY TCM, Smaki | 0 komentarzy

Smak gorzki reprezentuje przemianę ognia – i to jemu pobudzające działanie zawdzięczają używki takie jak kawa, czarna herbata, czy papierosy.

To smak o naturze Yin, ma działanie ochładzające, ale także powoduje skurcz i kieruje energię w dół (stąd biorą się polepszające trawienie właściwości gorzkich likierów, czy ziół). Przeciwdziała także wewnętrznej wilgoci – pomaga odprowadzać płyny, a także uspakaja i odnawia. Zapobiega zapaleniom oraz pomaga tamować upływ krwi.

Związany jest z sercem, jelitem cienkim i osierdziem.

Właściwości:

Smak o naturze Yin, o działaniu ochładzającym; powoduje skurcz i skłania energię ciała do kierowania się w dół. Działa redukująco na osoby nadmiarowe (krzepkie, ekstrawertyczne, z grubym nalotem na języku, donośnym głosem, zaczerwienioną twarzą). Gorycz ma działanie przeciwgorączkowe, a także wysusza płyny i wyprowadza z organizmu wilgoć. Pewne gorzkie pokarmy i zioła mają działanie przeczyszczające i mogą wywołać wypróżnienie.

smak-gorzki

Produkty:

Gorzkie gorące: baranina, grzane wino, jagnięcina, kozieradka, koźlęcina, spirytus,

Gorzkie ciepłe: bazylia, cząber, estragon, gorąca woda, kasza gryczana, kozi ser, kozie mleko, kurkuma, laurowy liść, lubczyk, majeranek, oregano, prażone zboża, quinoa, rozmaryn, tymianek, zboża,

Gorzkie neutralne: amarantus, brukselka, karczoch, kawa zbożowa,

Gorzkie chłodne: bakłażan, bez czarny, gorzki grejpfrut, pigwa, radicchio, rukola, sałata, szparagi, żyto,

Gorzkie zimne: cykoria, czarna herbata, endywia, herbata zielona, kawa czarna, korzeń rzewienia, sałata lodowa, sok z aloesu.

smak-gorzki

Zastosowanie:

To smak pomocny w leczeniu stanów zapalnych, zakażeń i wyszczególnionych poniżej stanów nadmiernej wilgoci. Używany także przy zaparciach. Jest to prawdopodobnie najrzadziej stosowany i najmniej doceniany spośród smaków.

Smak gorzki ciepły:

  • Osusza zimną wilgoć i śluz
  • Zsyła w dół Qi płuc

Smak gorzki zimny:

  • Działa przeciwzapalnie
  • Uspokaja serce
  • Wyprowadza gorącą wilgoć
  • Jest moczopędny, odkażający i przeczyszczający

Wskazania:

  • Najbardziej skorzystają z niego osoby spowolnione, otyłe, ospałe, wodniste (wilgotne)
  • Osoby agresywne pod wpływem smaku gorzkiego mogą się ochłodzić i uspokoić
  • Zalecany osobom spożywającym dużo mięsa oraz osobom krzepkim, agresywnym i ekstrawertykom

Przeciwwskazania:

  • Uważać powinny natomiast osoby stosujące dietę surową (RAW) i wegetarianie – smak gorzki obniża energię, przez co może niekorzystnie wpływac na ich nerki.
  • Osoby, które są niedoborowe, zimne, osłabione, szczupłe, nerwowe i suche, powinny ograniczyć spożycie gorzkich pokarmów. Również „ci z chorobami kości nie powinni jeść dużo gorzkiego pożywienia”, jak zaleca Klasyk medycyny wewnętrznej.
  • Smak gorzki zabroniony jest kiedy w organizmie brakuje soków, stwierdza się niedobór krwi, oraz przy osteoporozie. Powinny uważać na niego osoby niedoborowe, zimne, osłabione, szczupłe, nerwowe i suche. Smak gorzki stosuje się gdy zachodzi potrzeba usunięcia nadmiaru płynów osadzonych w organizmie.
  • Niedobór Qi
  • Niedobór krwi
  • Niedobór płynów
  • Niedobór Yin
  • Osteoporoza
  • Wypadanie narządów
  • Wyczerpanie
  • U osób starszych

Uwaga! Niektóre produkty gorzkie (zwłaszcza napoje zawierające kofeinę!) mają silne działanie wysuszające! Nie wolno z nimi przesadzać, gdyż w nadmiarze powodują niekorzystne skutki, tj. niedobór krwi i Yin oraz nadmiar gorąca, co objawia się zaburzeniami snu, niepokojem, stresem, prowadzić może nawet do zawału mięśnia sercowego.

0 0 vote
Article Rating

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Wyszukaj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This