Smak słony wg TCM – Przemiana Wody

utworzone przez | Sie 24, 2020 | Bez kategorii, DIETETYKA, Odżywianie wg TCM, PODSTAWY TCM, Smaki | 0 komentarzy

Właściwości:

Smak o naturze Yin o działaniu ochładzającym kieruje energię w dół i do wnętrza; ma zdolności do „ześrodkowywania”, uziemienia; nawilża suchość, zmiękcza stwardniałe guzy i zesztywnienia; poprawia trawienie; odtruwa organizm; może działać przeczyszczająco na jelita, a także wywołać wymioty.

jęczmień i proso mają pewne właściwości smaku słonego, chociaż są to zboża o przeważającym smaku słodkim

sos sojowy, marynaty, słona śliwka umeboshi i gomasio (sól sezamowa).

Przemiana wody smakuje słono – należą tutaj więc przede wszystkim pokarmy pozyskiwane z wód morskich, ale i słodkich – ryby, owoce morza, algi i glony, jak również wszystkie produkty solone.

Oddziaływanie tego smaku jest bardzo złożone, gdyż z jednej strony działa wysuszająco, a z drugiej nawilżająco – powoduje również zmiękczanie blokad w organizmie, jednak tylko w rozsądnych ilościach. Sól spożywana w nadmiarze ma działanie przeciwne – nie tylko wysusza, ale i usztywnia, może prowadzić nawet do demineralizacji organizmu osteoporoza).

Smak słony jest typu Yin, zsyła energię w dół, wiąże się z nerkami. Stosowany jest dla nawilżenia tkanek i do rozpuszczenia nagromadzeń.

smak-slony

Produkty:

Gorące: brak.

Ciepłe: dorsz, flądra, homar, krewetki, langusta, okoń, rogi jelenia, ryby wędzone, szproty, tuńczyk węgorz, łosoś.

Neutralne: bób, fasolka adzuki, karp, soczewica, wieprzowina.

Chłodne: ciecierzyca, fasola mung, fasolka suszona, oliwki, ostrygi, soja.

Zimne: glony, małże, miso, sól, woda mineralna, woda zimna, woda źródlana.

smak-slony

Zastosowanie:

Ilość smaku słonego można zwiększyć w diecie w celu zmiękczenia guzów, na przykład stwardniałych węzłów limfatycznych, katarakty i innych stwardnień mięśni i gruczołów. Sól stosuje się wewnętrznie na zaparcia, obrzęk i ból brzucha, a zewnętrznie przy stanach zanieczyszczenia krwi z oznakami gorąca, takimi jak większość wyprysków skórnych, na ból gardła (jako płukanka z gorącą wodą) i przy ropotoku (do szczotkowania zębów przy użyciu drobnokrystalicznej soli). Sól przeciwdziała gromadzeniu się toksyn w ciele i jest środkiem poprawiającym apetyt. Niestety jest ona nagminnie nadużywana, szczególnie w postaci powszechnie stosowanej soli kuchennej, zazwyczaj o niskiej jakości.

Wskazania:

  • Pożywienie o smaku słonym nawilża i uspokaja osoby szczupłe, suche i nerwowe
  • Guzki tarczycy, wole
  • Nagromadzenie patologicznego Yin
  • Obrzęki węzłów chłonnych

Przeciwwskazania:

  • Stosowanie soli musi być znacznie ograniczone przez osoby ze stanami wilgoci, nadwagi, ospałości lub z obrzękami, a także przez osoby z nadciśnieniem tętniczym krwi. Wyjątkiem są tutaj wodorosty, które zalicza się do pożywienia o smaku słonym, ponieważ zawarty w nich jod i inne minerały śladowe przyśpieszają metabolizm. Chociaż sól jest z natury Yin, według tradycji ajurwedy użycie nadmiernej ilości soli może wywrzeć odwrotny wpływ, dlatego osoby agresywne powinny stosować soli bardzo oszczędnie. Także u ludzi z zatruciem krwi wskazane jest kontrolowanie spożycia soli. „Przy chorobach krwi nie jedz dużo soli”, zaleca Klasyk medycyny wewnętrznej.
  • Smak słony zabroniony jest przy nadciśnieniu i skłonnościach do nadużywania alkoholu (dieta bezsolna usuwa ochotę na alkohol).
  • Gorąco żołądka
woda
0 0 vote
Article Rating

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Wyszukaj

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This