Któż z nas nie widział nigdy brzozy – drzewa o charakterystycznej białej korze?! Ale czy wiemy, że z brzozy można otrzymać sok? Pozyskuje się go wczesną wiosną poprzez wywiercenie otworu w pniu – skąd sok sam wypłynie. Oto kilka cech soku z brzozy (nazywanego oskołą lub bzowiną):

  • Działa moczopędnie, przez co może być stosowany jako środek zapobiegający powstawaniu kamieni nerkowych, bądź też w walce z kamieniami nerkowymi
  • Reguluje pracę przewodu pokarmowego
  • Zawartość witamin z grupy B wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, metabolizm w naszym organizmie
  • Składniki mineralne: żelazo – buduje czerwone krwinki krwi i wspomaga transport tlenu do tkanek, magnez – jego brak powoduje szereg problemów zdrowotnych: skurcze mięśni, złe samopoczucie, łamliwość kości
  • Stosowany w walce z  bólami reumatycznymi
  • Wzmacnia odporność organizmu, dlatego jest szczególnie polecany dzieciom i osobom starszym
  • Jest orzeźwiający

 

Zastosowanie:

®     W kuchni: w postaci samego soku, bądź z dodatkami dla wzmocnienia smaku, np. z cytryną. Sok może też stanowić bazę do nalewek i innych napojów alkoholowych

®     W kosmetyce: preparaty z liści brzozy mogą być używane przy pielęgnacji włosów, przeciwłupieżowo, do oczyszczania powierzchni skóry

®     W przeziębieniu: sok z brzozy wzmacnia odporność, a nawet przeciwdziała poważnym infekcjom jak np. grypa

Spróbujmy soku z brzozy, a na pewno się nie zawiedziemy;)