SZKOLENIE

Jak skutecznie wprowadzić zasady odżywiania wg Pięciu Przemian by odzyskać zdrowie

Jak skutecznie wprowadzić zasady odżywiania wg Pięciu Przemian by odzyskać zdrowie

DATA SZKOLENIA

19 maja 2021 - 26 maja 2021

}

GODZINY SZKOLENIA

00:00 – 23:59

SZKOLENIE POPROWADZI:

Elżbieta Kasztelaniec

Kontakt:
Email: biuro@nona-polska.pl

  •  Jesz jogurty i nie możesz schudnąć?
  • Twoje dziecko pije mleko, je sery i ciągle ma katar?
  • Jesz w zimie zdrowe pomarańcze, sałaty, pomidory i ciągle Ci zimno lub łapiesz przeziębienia?
  • Jak to możliwe?
  • Jaki wpływ ma dieta na zapalenie ucha, choroby skóry, torbiele, mięśniaki czy problemy ze stawami?

O tym dowiesz się na warsztatach „Odżywianie wg 5 przemian” 

Pewnie myślisz… znowu jakaś nowa dieta? Nic podobnego! To sposób odżywiania oparty na zasadach niezmieniającej się od 3 tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Przewaga polega na tym, że nic się nie zmienia i po 10 latach nikt nie udowodni szkodliwości tej diety jak to bywa w coraz to nowszych dietach uzdrawiająco-odchudzających. Te zasady stosuje się do dzisiaj w tradycyjnych rodzinach chińskich, a także w restauracjach czy klinikach. Obecnie także Chińczycy podobnie jak 20 lat temu Polacy zaczęli zachłystywać się fast foodami. Jednak w tradycyjnych chińskich rodzinach dalej przestrzega się tych zasad. Na szczęście Polacy zaczynają dostrzegać negatywne skutki szybkiego i łatwego pożywienia i starają się to naprawić. Dieta najczęściej kojarzy się z odchudzaniem, wyrzeczeniami, zjadaniem mniejszej ilości pokarmów. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej nie liczymy kalorii, węglowodanów czy białek, natomiast w głównej mierze zwracamy uwagę na energetykę produktu, klimat, porę dnia czy roku i przede wszystkim na konstytucję człowieka. Jak na razie dla większości z Was te pojęcia są niezrozumiałe. O tym porozmawiamy na warsztatach, na których zostaną przedstawione podstawowe zasady odżywiania wg 5 przemian

ZAPAMIĘTAJ!

Zdrowa kuchnia ma być smaczna i sycąca, codzienne posiłki mogą służyć naszemu zdrowiu, a także chronić nas przed chorobami. Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej lekarz najpierw daje pacjentowi zalecenia dietetyczne, jeśli to nie pomaga, to wprowadza zioła, a jeśli to nie skutkuje, bo np. organizm jest osłabiony, to wprowadza kolejne metody – akupunkturę, Wg Medycyny Chińskiej nie ma produktów złych lub dobrych, są złe lub dobre dla danej osoby, dlatego warto zapoznać się z jej zasadami, aby prawidłowo odżywiać wszystkich członków rodziny. Odżywianie według 5 przemian nie wymaga większego nakładu czasu – przecież i tak codziennie gotujemy (chyba, że nie, to warto to zmienić).bańki, masaż czy moksę. Podstawą zdrowia wg TCM jest prawidłowa dieta, dobrze dobrana dla danego pacjenta, do pory roku, klimatu, konstytucji czy wieku pacjenta.

PROGRAM:

Podstawy Dietetyki Medycyny Chińskiej

  • Podstawowe pojęcia z zakresu Medycyny Chińskiej – Qi, Yang, Yin
  • Różnice pomiędzy dietetyką klasyczną, a chińską
  • Czym jest choroba
  • Zasady dietetyki energetycznej
  • Zdrowe odżywianie
  • Śmieciowe produkty
  • Ogólne zalecenia dietetyczne
  • Co wyeliminować z diety?
  • Praktyczne porady

Smaki wg Medycyny Chińskiej

  • Podział na smaki wg TCM
  • Smaki i ich powiązanie z narządami
  • Smaki i ich działanie na nasz organizm
  • Wskazania i przeciwwskazania do stosowania danego smaku
  • Przykłady posiłków wg Pięciu Smaków
  • Cykl odżywczy wg TCM

Natura termiczna produktów

  • Podział na termikę wg TCM
  • Natura termiczna i jej działanie na nasz organizm
  • Wskazania i przeciwskazania do stosowania w codziennym odżywianiu
  • Dostosowanie termiki do konstytucji organizmu
  • Typ gorący i zimny
  • Ochładzające i ogrzewające metody przygotowywania posiłków

 

Odżywianie zgodnie z porami roku

  • 5 pór roku – Wiosna, Lato, Jesień, Zima i Dojo
  • Powiązanie pór roku z Przemianami, narządami i emocjami
  • Produkty wskazane i niewskazane w danej porze roku

Domowa diagnoza

  • Diagnoza z języka
  • Podstawowe wzorce patologii:
  • Zimno
  • Gorąco
  • Wilgoć
  • Wiatr
  • Niedobór Yin
  • Niedobór Yang

Zegar narządów

1,5 godzinne szkolenie na temat naszego zegara biologicznego, który dokładnie tłumaczy nam jakie są najbardziej odpowiednie pory na spożywanie posiłków, ruch czy sen. Dowiecie się też dlaczego jemy obfite śniadania i skromne kolacje.

Bonus

Przykładowe przepisy

to praktyczne podsumowanie szkolenia, w którym znajdziecie 63 stronych różnych posiłków

Q & A – Najczęściej zadawane pytania faq odzywianie wg pieciu przemian   Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

  1. Jakich chorób mogę się pozbyć stosując tę dietę?

    Już w samej nazwie zostało zawarte profilaktyczna i lecznicza Dietetyka Medycyny Chińskiej. Dieta działa praktycznie w każdej przewlekłej chorobie. Od cukrzycy, reumatyzmu, nadciśnienia, poprzez dolegliwości układu pokarmowego, choroby skóry, nawracające przeziębienia, bóle zatok, czy nawet problemy z zajściem w ciążę, gdzie bardzo często wystarczy odpowiednia dieta w celu rozgrzania kobiety.
  2. Jak długo trwa szkolenie?

    Aby przejść cały proces krok po kroku, szkolenie jest podzielone na moduły. Zaczynamy od postaw dietetyki. Dowiemy się które produkty służą nam wszystkim, a które szkodzą. Na kolejnej sesji będą omawiane smaki, następnie termika, pory roku i jako wisienka na torcie – domowa diagnoza. Sama teoria skupiająca się na tym, co z czym łączyć to za mało. Trzeba precyzyjnie dobrać produkty indywidualnie dla każdej osoby. Na warsztaty składa się 5 godzinnych szkoleń z 30 minutową sesją pytań i odpowiedzi. Dodatkowo, zostanie nagrane 6-te szkolenie – Zegar Narządów, czyli dlaczego jemy obfite śniadania, a skromne kolacje. Aby było sprawniej, zostaną nagrane odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania i udostępnione na platformie. W sumie całe warsztaty składają się z 11 godzin zegarowych, czyli 15 godzin lekcyjnych.
  3. Skąd wziąć chińskie produkty do gotowania?

    Nie gotujemy na produktach pochodzących z Chin, tylko zgodnie z zasadą dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. To istotna różnica.
  4. Skąd mam wiedzieć, że Dieta Medycyny Chińskiej działa?

      Jest to tradycja licząca aż 3000 lat i nie zmienia swoich zasad w przeciwieństwie do tak zwanych “diet cud”, które co 10-15 lat pokazują swoje negatywne oblicza.
  5. Skąd mam wiedzieć, które produkty są dobre, a które złe?

    W Medycynie Chińskiej nie ma produktów złych czy dobrych. Są produkty wskazane lub niewskazane, ale tylko i wyłącznie dla danej osoby. Przykładem może być mleko – jednym będzie szkodzić, a innym pomagać w konkretnie określonych sytuacjach takich jak suchy kaszel czy ogólnym problemem z suchością. Innym przykładem mogą być “teoretycznie zdrowe” sałaty – dla osób z gorącem będą bardzo wskazane, a dla osób wychłodzonych wręcz przeciwnie. Pomijamy oczywiście produkty, które nie służą wszystkim chociażby fast-foody czy produkty wysokoprzetworzone. O tym będzie mowa już w pierwszej części szkolenia.
  6. Gdzie znajdę informacje o prowadzącym?

    Szkolenie prowadzi Elżbieta Kasztelaniec – Mikrobilog, Dietetyk Medycyny Chińskiej. Więcej można przeczytać na https://elzbietakasztelaniec.pl/o-firmie/.

SZKOLENIE POPROWADZI:

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

Mikrobiologię ukończyła w 1985 r. dlatego też wszelkie choroby skóry oraz oczyszczanie organizmu z toksyn czy pasożytów są jej doskonale znane. W swej pracy stosuje naturalne metody łącząc możliwości medycyny klasycznej i medycyny chińskiej.

Udziela porad żywieniowych w oparciu o zasady Profilaktycznej i Leczniczej Dietetyki Medycyny Chińskiej dla dzieci i dorosłych w różnych stanach chorobowych począwszy od przeziębień, poprzez choroby skóry do wielu chorób przewlekłych.

Kuracje przeprowadza holistycznie traktując element diety jako najważniejszy czynnik, a w razie potrzeby wspiera suplementacją, masażem bańkami czy akupunkturą ucha. Prowadzi kursy na temat zdrowego odżywiania w oparciu o zasady Tradycyjnej Medycyny Chińskiej