SZKOLENIE

Lato na talerzu, czyli ochładzanie pożywieniem wg TCM

Lato na talerzu, czyli ochładzanie pożywieniem wg TCM

DATA SZKOLENIA

27 czerwca 2019

}

GODZINY SZKOLENIA

17:30 – 21:00

SZKOLENIE POPROWADZI:

Elżbieta Kasztelaniec

Kontakt:
Email: biuro@nona-polska.pl

Jednym z filarów odżywiania się wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest dostosowanie posiłków do pór roku. Teraz jesteśmy w pełni lata i powinniśmy odpowiednio dbać o siebie poprzez ruch fizyczny, ale takze poprzez dobrze dobraną dietę do tej gorącej pory roku.

Lato związane jest z przemianą Ognia, dlatego jest to silne Yang. Organy związane z Ogniem to Serce i Jelito Cienkie, dlatego szczególnie w lecie powinniśmy zadbać o te narządy. W tym okresie nasz organizm wymaga większej ilości Yin, którą możemy dostarczyć z pożywieniem.

Oczywiście nasze pożywienie musi też być dostosowane do konstytucji naszego ciała. Inaczej będą odżywiać się osoby wychłodzone, a inaczej osoby mające w sobie bardzo dużo gorąca. Te ostatnie są bardzo narażone na problemy z Sercem, stąd tak istotne jest prawidłowe zbilansowanie produktów w zależności od panujących warunków wokół nas. Jak żar bije z nieba zdecydowanie należy schładzać się, jednak schładzanie to nie wypijanie wody mineralnej czy coca coli z lodowki. Schładzanie to zastosowanie pokarmów o termice chłodnej lub nawet zimnej. Nie oznacza to, że produkty mają mieć niską temperaturę tylko mają schładzać nasz organizm np herbata zielona spożyta na ciepło też nas schłodzi. Innym wariantem może być parę listow mięty zwyczajnej do wody. Możliwosći jest wiele, o których będzie mowa na szkoleniu.

Okres letni to pełen gorąca, upału, dlatego też mocno pocimy się tracąc cenne płyny i minerały co doprowadza do osłabienia. Ważnym aspektem jest także utrzymanie wody w organizmie. Temu z kolei dobrze służy smak kwaśny, stąd kiedyś nasze babcie czy mamy gotowały kompoty w lecie, o których teraz często zapominamy. Natomiast lody czy zimne napoje doprowadzają do skurczu żołądka i zatrzymują proces trawienia.

W lecie stosujemy mnóstwo letnich owoców i warzyw o jaskrawych barwach i cieszymy się tworzeniem pięknych posiłków, które mają być lekkie i regularne. Ta pora roku oferuje dużą rozmaitość pokarmów, która powinna znaleźć zastosowanie w sposobie odżywiania. Używamy mało soli i dużo wody

Na szkoleniu :

  • Poznasz smaki i termikę produktu
  • Dowiesz się jakie produkty są wskazane w okresie letnim, a jakie powiiniśmy wykluczyć
  • Zrozumiesz czym harakteryzuje się przemiana Ognia i dlaczego należy dbać o Serce
  • Otrzymasz przykładowe przepisy

Bilety można zarezerwować obok

  • Bilet promocyjny – płatny do 24.06.2019 – 80 zł
  • Bilet normalny                                         – 90 zł

 

 

 

 

SZKOLENIE POPROWADZI:

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

Mikrobiologię ukończyła w 1985 r. dlatego też wszelkie choroby skóry oraz oczyszczanie organizmu z toksyn czy pasożytów są jej doskonale znane. W swej pracy stosuje naturalne metody łącząc możliwości medycyny klasycznej i medycyny chińskiej.

Udziela porad żywieniowych w oparciu o zasady Profilaktycznej i Leczniczej Dietetyki Medycyny Chińskiej dla dzieci i dorosłych w różnych stanach chorobowych począwszy od przeziębień, poprzez choroby skóry do wielu chorób przewlekłych.

Kuracje przeprowadza holistycznie traktując element diety jako najważniejszy czynnik, a w razie potrzeby wspiera suplementacją, masażem bańkami czy akupunkturą ucha. Prowadzi kursy na temat zdrowego odżywiania w oparciu o zasady Tradycyjnej Medycyny Chińskiej