SZKOLENIE

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Odżywianie wg Pięciu Przemian

DATA SZKOLENIA

11 maja 2019

}

GODZINY SZKOLENIA

13:00 – 15:00

SZKOLENIE POPROWADZI:

Elżbieta Kasztelaniec

Kontakt:
Email: biuro@nona-polska.pl

Profilaktyczna i lecznicza dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dba o harmonię całego ciała. Wbrew ogólnie panującym tendencjom, to nie akupunktura, ani zioła są stawiane na pierwszym miejscu w leczeniu pacjenta, lecz zrównoważona dieta, która zadba o cały organizm. Dopiero gdy dieta nie pomaga, bo organizm jest już wyniszczony stosuje się dodatkowe terapie np akupunkturę, terapię ziołową, banki, moksę, masaż Gua Sha czy Tui Na.

Świat zachodu często nie łączy takich dolegliwosći jak katar, częste przeziębienia, bóle stawów, choroby skóry czy mięśniaki z odżywianiem. Nawet w wielu przypadkach wywoła śmiech lub dezaprobatę. Medycyna chińska to nie jakieś wierzenia ludowe, tylko medycyna mająca już 3000 lat. Stanowi doskonałe uzupełnienie medycyny zachodu, w niektórych aspektach należy uznać jej wyższość nad medycyną konwencjonalną zwłaszcza w przypadku chorób przewlekłych, natomiast w niektórych należy oddać hołd medycynie konwencjonalnej głównie w ostrych stanach. Mądre i przyjazne balansowanie między tymi medycynami daje pacjentom możliwość szybszego powrotu do zdrowia.

Wiele podstaw medycyny chińskiej coraz częściej jest udawadniana przez fizykę kwantową. I to dobrze, bo jestesmy wychowani w innej kulturze i to do nas przemawia, ale zdrugiej strony daje nam poczucie bezpieczeństwa

DIetetyka klasyczna liczy nam kalorie, białka, tłuszcze, natomiast dietetyka TCM zwraca uwagę przede wszystkim na energię produktu, jego smak i termikę.  Często abstrakcyjne pojęcia dla ludzi zachodu, a chyba jednak najważniejsze. Zatem, jakie są najważniejsze aspekty dietetyki medycyny chińskiej?

O tym dowiesz się na warsztatach „Odżywianie wg 5 przemian” 

 

PROGRAM:

  1. Podstawowe pojęcia w Medycynie Chińskiej
  • Yin, Yang, Qi
  • 2.  Czym jest choroba?
  • Nadmiar i niedobór
  • Zaburzenia równowagi Yin – Yang
  1. Czym jest termika produktów i jaki ma wpływ na nasz organizm
  • Gorące produkty spożywcze
  • Ciepłe produkty spożywcze
  • Neutralne produkty spożywcze
  • Chłodne produkty spożywcze
  • Zimne produkty spożywcze
  • Właściwy dobór pożywienia pod względem działania termicznego
  1. Odżywianie według 5 przemian – 5 smaków wg TCM      
  • Kwaśny
  • Gorzki
  • Słodki
  • Ostry
  • Słony
  • Równoważenie smaków
  • Preferencje smakowe
  1. Odżywianie wg 5 przemian – Pięć przemian  – obieg odżywczy i kontrolny
  2. Zegar narządów – co i o której jeść?                                                                
  • Regularność jedzenia
  • Dlaczego obfite śniadanie zjadamy rano, a lekkie posiłki wieczorem?
  • 7 Praktyczne porady
  • Żywy ogień, prąd czy kuchenka indukcyjna lub mikrofalowa
  • Mrożenie czy przetwory w słoikach

 

ZAPAMIĘTAJ!

Zdrowa kuchnia ma być smaczna i sycąca, codzienne posiłki mogą służyć naszemu zdrowiu, a także chronić nas przed chorobami.

Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej lekarz najpierw daje pacjentowi zalecenia dietetyczne, jeśli to nie pomaga, to wprowadza zioła, a jeśli to nie skutkuje, bo np. organizm jest osłabiony, to wprowadza kolejne terapie – akupunkturę, bańki, masaż.

Wg Medycyny Chińskiej nie ma produktów złych lub dobrych, są złe lub dobre dla danej osoby, dlatego warto zapoznać się z jej zasadami, aby prawidłowo odżywiać wszystkich członków rodziny. Odżywianie według 5 przemian nie wymaga większego nakładu czasu – przecież i tak codziennie gotujemy (chyba, że nie, to warto to zmienić).bańki, masaż czy moksę. Podstawą zdrowia wg TCM jest prawidłowa dieta, dobrze dobrana dla danego pacjenta, do pory roku, klimatu, konstytucji czy wieku pacjenta.

Rezerwacji na szkolenie można dokonać obok

Wpłata do 2 maja 2019 – cena promocyjna – 40 zł

Wpłata 3 – 6 maja 2019 – 45 zł

Wpłata 7 – 11 maja 2019 – 50 zł

Każdy uczestnik może otrzymać fakturę VAT.

SZKOLENIE POPROWADZI:

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

Mikrobiologię ukończyła w 1985 r. dlatego też wszelkie choroby skóry oraz oczyszczanie organizmu z toksyn czy pasożytów są jej doskonale znane. W swej pracy stosuje naturalne metody łącząc możliwości medycyny klasycznej i medycyny chińskiej.

Udziela porad żywieniowych w oparciu o zasady Profilaktycznej i Leczniczej Dietetyki Medycyny Chińskiej dla dzieci i dorosłych w różnych stanach chorobowych począwszy od przeziębień, poprzez choroby skóry do wielu chorób przewlekłych.

Kuracje przeprowadza holistycznie traktując element diety jako najważniejszy czynnik, a w razie potrzeby wspiera suplementacją, masażem bańkami czy akupunkturą ucha. Prowadzi kursy na temat zdrowego odżywiania w oparciu o zasady Tradycyjnej Medycyny Chińskiej